Biutiful

Genre: Drama | Duur: 2u28 | 2010 | Release: 23 Februari 2011 | Land: Mexico | Regie: Alejandro González Iñárritu | Cast: Javier Bardem, Maricel Alvarez | Scenarist: Alejandro González Iñárritu

Na haltes in onder meer Marokko, Japan en Mexico City kiest Alejandro Gonzàlez Iñárritu (Babel) deze keer voor Barcelona als decor voor zijn jongste prent Biutiful. De scène is dan wel nieuw, op andere vlakken haalt hij zijn inspiratie duidelijk uit zijn eerdere werk. Net als in Amores Perros en 21 Grams schotelt hij de kijker een gecompliceerd scenario voor met verschillende verhaallijnen naast en door elkaar. Nieuw is dat de oorsprong van elk van deze lijnen terug te voeren is op één enkel personage: Uxbal (Javier Bardem).

 

We leren Uxbal kennen als medium, door een rouwende familie ingehuurd om met een overleden zoontje te communiceren. Zelf is hij vader van twee en doet hij vergeefse pogingen een gezinsleven op poten te zetten met inbegrip van zijn manisch depressieve (ex-)vrouw. Een inkomen haalt hij uit het beheren van een clandestiene sweatshop en het leveren van goedkope arbeidskrachten aan de bouwsector. Hoewel dit alles hem al genoeg kopzorgen oplevert, wordt hij ook nog eens geconfronteerd met een vreselijke ziekte.

Stof genoeg dus om bijna twee en een half uur film te maken. Maar hier knelt meteen het schoentje: hoewel het script door genoeg andere personages bevolkt wordt, is het uiteindelijk in de figuur van Uxbal dat al deze uiteenlopende problematieken hun begin- en eindpunt kennen. Met elke nieuwe plotwending neemt hierdoor de waarschijnlijkheid en erger, de geloofwaardigheid een duik. Sommige verhalen staan bovendien al te los van elkaar wat de aandacht afleidt en het tot een haast onmogelijke taak maakt te bepalen wat nu het hoofdthema vormt.

Iñárritu verwent met een schitterende fotografie die de onderbuik van de stedelijke setting op een rake manier in beeld brengt

Toch is deze prent een aanrader. Iñárritu verwent ons andermaal met een schitterende fotografie die de onderbuik van de stedelijke setting op een rake manier in beeld brengt. Zijn oog voor detail weerhoudt hem ervan miserie of lelijkheid te verhullen. Ook de immer sterke acteerprestatie van Bardem mag niet uit het oog verloren worden. Het leverde hem een Gouden Palm op in Cannes en een Oscarnominatie. In Biutiful doet hij  zijn uiterste best om aan elk facet van zijn personage gestalte te geven. Helaas lijkt ook hij niet altijd te geloven dat in één man zoveel vraagstukken opeengestapeld kunnen worden.

Alexander Verstraete Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doordat Iñárritu verschillende magisch realistische elementen incorporeert, is het moeilijk met zekerheid te stellen hoe het verhaal afloopt. Zijn vuile zaakjes met de illegalen kennen in elk geval een triest dieptepunt wanneer hij ze ongewild de dood injaagt met slecht werkende gaskachels. Met zijn ex-vrouw komt het uiteindelijk ook niet goed. Vooral zijn kinderen dreigen hier het slachtoffer van te worden. Of worden ze alsnog onder hun hoede genomen door de zwarte Ige? Zelf brengt hij het er niet levend vanaf: zijn prostaatkanker krijgt hem uiteindelijk klein.