Unknown

Genre: Thriller | Duur: 1u53 | Release: 2 Maart 2011 | Land: Duitsland, VS | Regie: Jaume Collet-Serra | Cast: Liam Neeson, January Jones, Diane Kruger, Bruno Ganz, Aidan Quinn, Frank Langella, Sebastian Koch

In Unknown wordt dr. Martin Harris (Liam Neeson) wakker in een Berlijns hospitaal na vier dagen in een coma te hebben gelegen. Zijn koffertje werd achtergelaten op de luchthaven, en in de rit daar naartoe was hij betrokken bij een ongeval. Hij herinnert zich enkel nog dat hij in Berlijn was voor een biotechnologische conferentie, samen met zijn vrouw Liz (January Jones, die u vooral kent uit de weergaloze AMC-serie Mad Men). Wanneer hij op zoek gaat naar zijn vrouw, blijkt ze hem niet te kennen. Een andere man beweert dr. Martin Harris te zijn, en kan dat ook bewijzen met een identiteitskaart.

Een interessant uitgangspunt voor een popcornthriller, en het eerste uur van de film weet ook erg te boeien. Mits wat ‘suspension of disbelief’ –er zijn heel wat toevalligheden nodig om het hoofdpersonage in die penibele situatie te brengen-  ga je als kijker graag mee in het mysterie. Naarmate de plot aandikt, vraagt regisseur Jaume Collet-Serra (vooral bekend in het horrorgenre) wel erg veel flexibiliteit van zijn kijker. Het verhaal wordt met de gebeurtenis ongeloofwaardiger, en verliest na goed een uur de pedalen.

Het vraagstuk werd zo gedetailleerd en ingewikkeld, dat de onthulling wel vergezocht moest zijn, en dat voel je als kijker ook aankomen. Het absurde script doet zo uiteindelijk een beetje de charme van de film teniet.  Als u echter bereid bent om mee te gaan in het verhaal, wordt u desondanks beloond met een sfeervolle prent met goeie acteerprestaties en enkele pittige actiescènes. 

Tim Vanhoorneweder Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het personage van Liam Neeson blijkt een huurmoordenaar te zijn, die 'dr. Martin Harris' als valse identiteit had aangenomen om op de conferentie een aanslag te plegen op een belangrijke wetenschapper. Ook zijn vrouw Liz was deel van de operatie. Toen hij uit zijn coma ontwaakte, had hij zijn valse identiteit voor waar aangenomen. Toen hij in coma lag, had zijn opdrachtgever hem vervangen door een back-up. Uiteindelijk kon het hoofdpersonage de aanslag verijdelen.