Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

Genre: Avontuur | Duur: 2u17 | 2011 | Release: 18 Mei 2011 | Land: VS | Regie: Rob Marshall | Cast: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Penélope Cruz, Ian McShane, Kevin McNally, Sam Claflin, Stephen Graham

Valt er eigenlijk nog enig enthousiasme te bespeuren bij filmminnend volk om nog een vierde keer aan te schuiven voor Pirates of the Caribbean? Geen van de vorige films wist echt op hoog niveau te entertainen - enkele leuke momenten uitgezonderd - en de reeks is al lang gezwicht onder zijn eigen repetitieve stijl, gekenmerkt door schavuitenstreken, piratenclichés en pretparkopwinding. Dit vierde, zo mogelijk nog meer overbodige deel dan deel 3, is dan ook gewoon veel meer van hetzelfde.

Hoewel Jack Sparrow, één van Johnny Depp's leukste personages, een potentieel onuitputtelijke bron van amusement is, wordt er met zijn personage nog nauwelijks iets noemenswaardig aangevangen in On Stranger Tides. De strijd om de fontein van de eeuwige jeugd - geeuw! - laat de flamboyante kaper in een strijd belanden tussen de onverwacht gezagsgetrouwe Barbossa (Geofrrey Rush) enerzijds en de nietsontziende Blackbeard (Ian McShane uit Deadwood) anderzijds. Penélope Cruz zorgt voor de vrouwelijke touch, nu Keira Knightley liever andere carrièrepaden bewandelt, maar de show wordt al snel gestolen door enkele ravissante zeemeerminnen. Het is enkel hun aanwezigheid die de film héél even boeiend maakt.

Verder is Pirates of the Caribbean 4 een dodelijk eentonige bedoening geworden. De aangedikte vertolkingen zorgen voor geen enkele sprankel, het gebrek aan spitse dialogen en geslaagde grappen laat de film al snel stranden in nietszeggendheid, de actie is mak, de plot bespottelijk, de muziek ergerlijk. In hoeverre dat het aandeel is van Rob Marshall (Chicago), die de regie overnam van Gore Verbinski, is onduidelijk: dit is immers geen film, maar een product, waarbij een persoonllijke, creatieve visie van geen tel is.

Een levensloos onding dat zijn flutverhaal meer dan twee uur rekt

Zelfs wie zich graag laaft aan een ouderwetse avonturenfilm, zal al snel tot de conclusie komen dat dit een levensloos onding is, dat om wat voor reden dan ook meer dan twee uur nodig heeft om zijn flutverhaal te vertellen. Veel volharding gewenst! De meerwaarde van 3D is trouwens ook hier alweer zéér ver te zoeken. Er zijn verstandigere manieren om 11 euro te besteden. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jack laat Angelica achter op een eiland om van haar vanaf te zijn en krijgt zijn Black Pearl terug, die in handen was van Blackbeard, vakkundig verzwolgen door het water van de fontein.