Larry Crowne

Genre: Romantische komedie | Duur: 1u39 | Release: 6 Juli 2011 | Land: VS | Regie: Tom Hanks | Cast: Tom Hanks, Julia Roberts, Pam Grier

In 1996 waagde Tom Hanks zich voor het eerst aan de combinatie acteren / regisseren met de komedie That Thing You Do! Nu vijftien jaar later achtte hij de tijd rijp deze dubbelrol een tweede keer op te nemen. Het resultaat is Larry Crowne, wederom goed voor een romantische feelgood ervaring.

 

Het zit Larry Crowne niet echt mee. Hij zit tot over zijn oren in de schulden nadat zijn vrouw hem verliet. Gelukkig heeft hij een job bij de lokale supermarkt die hij met hart en ziel uitoefent. Toch wordt hij van de ene dag op de andere ontslagen onder het voorwendsel dat hij te laag geschoold is. Larry blijft niet bij de pakken zitten. Hij gaat studeren aan de universiteit om alsnog zijn diploma te behalen. Uiteindelijk vindt hij er meer dan dat: dankzij een hippe bende medestudenten beleeft hij een tweede jeugd. En hij verliest zijn hart aan de mooie maar uitgebluste professor Mercedes Tainot.

Het scenario is alvast niet wat deze film tot een aan te raden kijkervaring maakt. In se is het niks meer dan een beproefd verhaal van dertien in een dozijn waarin een man op middelbare leeftijd plots gedwongen van nul moet herbeginnen. Dat hij zich hierbij over zijn bestaan bezint en een fysieke en mentale catharsis doorspartelt, is bezwaarlijk vernieuwend te noemen. Nochtans is Tom Hanks niet onaardig in de rol van Larry Crowne. Hij maakt er zoals van Forrest Gump een lamme goedzak van, zij het zonder mentale handicap en (logischerwijze) met meer schranderheid.

Dé ster van deze film is de immer ravissante Julia Roberts. Net als in Mona Lisa Smile weerhoudt het scenario haar ervan haar kunnen als actrice ten volle te ontplooien. Maar wat ze mist aan creativiteit compenseert ze ruimschoots met humor. Als Mercedes Tainot mag ze zich voor een keer van haar meest cynische kant laten zien waarbij ze de ene na de andere gortdroge oneliner de zaal instuurt en haar medespelers vlijmscherp te kakken zet. Het levert bij momenten hilarische cinema op die ongemeen hard op de lachspieren werkt. Roberts rocks.

Hanks verdient een pluim voor de oude bekenden die hij perfect wist te casten voor enkele belangrijke bijrollen. Voor de aan porno verslaafde echtgenoot van Tainot viste hij Bryan Cranston op, bij het grote publiek vooral bekend als de vader uit de serie Malcolm In The Middle en natuurlijk het geweldige Breaking Bad. Ook de cast van het populaire That ‘70s Show is vertegenwoordigd met Wilmer Valderrama (‘Fez’) als medestudent van Crowne. Het valt op dat Valderrama voor deze rol eveneens lispelt. Of is het een permanent spraakgebrek? Ten slotte is het een blij weerzien met Pam Grier. Sinds Jackie Brown is ze flink wat aangekomen maar ook figuurlijk legt ze flink wat gewicht in de schaal in haar (kleine) rol als collega-docent van Tainot. 

Alexander Verstraete Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Larry behaalt zijn diploma and he gets the girl.