La Conquête

Genre: Drama | Duur: 1u45 | Release: 18 Mei 2011 | Land: Frankrijk | Regie: Xavier Durringer | Cast: Denis Podalydès, Florence Pernel, Bernard Le Coq

Dat een Franse regisseur de meest recente presidentsverkiezing in Frankrijk als filmthema gebruikt, hoeft niet te verbazen. Een tekort aan chauvinisme kan geen enkele Fransman worden verweten. Met veel branie werd La Conquête dan ook op het festival van Cannes 2011 voorgesteld. Huidig president Nicolas Sarkozy zou er in een zeer slecht daglicht worden geplaatst, wat zijn tanende populariteit geen goed zou doen. Of deze prent daar veel mee te maken heeft, durven we evenwel te betwijfelen.

Een kritische analyse van de verkiezingsoverwinning van Sarkozy in 2007 is het niet helemaal geworden. Wat La Conquête wel doet, is geslaagd de onderliggende mechanismen van de politiek aan de hand van de carrière van Sarkozy blootleggen en dit vanaf het moment dat hij onder president Chirac minister wordt tot wanneer hij zelf als president is verkozen. Dat zijn vrouw Cecilia (Florence Pernel) tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de benen nam, is een dankbaar feit dat de karaktertekening van een machtgeile nietsontziende politicus ondersteunt. Maar bestaan er andere dan machtsgeile politici?

Regisseur Xavier Durringer schreef samen met historicus Patrick Rotman een onderhoudend scenario vol flashbacks en bij momenten amusante dialogen, gebaseerd op veel feitenmateriaal. Toch dekt de filmmaker zich bij aanvang in door te melden dat de film fictie is. Durringers pointe is gemaakt: de rivaliteit tussen Jacques Chirac en zijn toenmalige ministers Dominique De Villepin en Nicolas Sarkozy wordt raak geschetst. Het is geen geheim dat men over lijken moet durven gaan en dat hypocrisie zegeviert in een politiek bestel.

Denis Podalyde vertolkt de vranke Sarkozy prima, die lak heeft aan dat hypocriete gedoe maar de tegenstander openlijk uitdaagt. Ondanks de minieme fysieke gelijkenis met zijn personage heeft Podalydes perfect Sarkozy’s mimiek, stemritme en lichaamstaal onder de knie. We geloven echter niet dat het egocentrisme en het megalomane van de huidige president van Frankrijk een unicum is. Daarom ook is La Conquête geen kritisch buitenbeentje maar niet meer dan een goed beeld van de aanloop tot en het resultaat van de laatste Franse presidentsverkiezing.

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien