Blue Valentine

Genre: Romantisch drama | Duur: 1u52 | Release: 29 Juni 2011 | Land: VS | Regie: Derek Cianfrance | Cast: Ryan Gosling, Michelle Williams, Faith Wladyka, John Doman, Mike Vogel

Als de liefde in Hollywood al te vaak op een melige, haast clichématige manier bezongen wordt, is de kans groot dat er regisseurs zijn die op zoek willen gaan naar een andere invalshoek. Zo iemand is Derek Cianfrance, die met Blue Valentine een rauwe en realistische film aflevert waar de liefde evenveel mooie als pijnlijke momenten kent.

 

Het verhaal volgt Dean en Cindy, een getrouwd koppel met een klein dochtertje. Ze bevinden zich op een punt in hun relatie waar de dagen van rozengeur en maneschijn helaas voorbij zijn. Na het overlijden van hun hond ondernemen ze een poging om hun liefde voor elkaar alsnog te herontdekken. Maar zelfs een nachtje met liters alcohol in een liefdesmotel kan niet voorkomen dat hun relatie uitgeblust geraakt. Ondertussen zien we via flashbacks hoe Cindy en Dean elkaar leerden kennen en hoe ze op elkaar verliefd werden.

Het siert regisseur Cianfrance dat hij koos voor een verhaal met levensechte personages en situaties die het melodramatische zorgvuldig ontwijken. Hij legde zelfs zijn originele script aan de kant en liet zijn acteurs grotendeels improviseren. Ondanks de ijzersterke vertolkingen van Ryan Gosling en Michelle Williams (die een Oscarnominatie kreeg), is dit in bepaalde scènes helaas wel merkbaar. Misschien is dit achterwege laten van het script ook de reden waarom het verhaal an sich niet zoveel voorstelt. Gelukkig is de plot niet het zwaartepunt van de film, die eerder een karakterstudie is van twee mensen die op een punt gekomen zijn in hun leven waarop ze beseffen dat ze uit elkaar aan het groeien zijn en hier weinig aan kunnen veranderen.

Het passievol verleden van het koppel en het wrange heden worden prachtig met elkaar vervlochten. Het cynisme en de wanhoop van de volwassenen protagonisten staan in schril contrast met hun onbezonnenheid en levenslust als twintigers. Dit verschil wordt ook benadrukt doordat de twee tijdsperioden met verschillende types van camera gefilmd werden - een 16mm en een digitale camera - , wat leidt tot een verschillende esthetiek . Beide stijlen  tonen aan dat de regisseur en cameraman heel wat in hun mars hebben. Ze bezorgen de film een visuele flair waar je zo verliefd op zou worden.

Karakterstudie van twee mensen die op een punt gekomen zijn in hun leven waarop ze beseffen dat ze uit elkaar aan het groeien zijn en hier weinig aan kunnen veranderen

In een flashback krijgen we zelfs één van de meest tedere momenten uit de Amerikaanse cinema te zien, wanneer Dean tijdens een date schuchter op zijn ukelele speelt terwijl Cindy speels begint te tapdansen. Ondanks een aantal mindere momenten, zijn het dit soort scènes die Blue Valentine verheffen boven de gemiddelde romantische Hollywoodfilm.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens hun nacht in het motel vertaal Michelle Dean omdat ze opgeroepen wordt door haar werk. Wanneer hij dit 's morgens ontdekt, gaat hij naar haar toe op haar werk, waar ze een zware ruzie krijgen. Deze ruzie zetten ze verder bij haar vader thuis omdat Michelle door zijn gedrag ontslagen wordt. Wanner Dean wegloopt, loopt hun dochter hem achterna, maar hij stuurt haar terug naar haar moeder.