Burke and Hare

Genre: Zwarte komedie | Duur: 1u31 | Release: 21 September 2011 | Land: Groot-Brittannië | Regie: John Landis | Cast: Isla Fisher, Jessica Hynes, Andy Serkis, Simon Pegg, Tim Curry, Tom Wilkinson

Met Burke and Hare geeft John Landis (The Blues Brothers, An American Werewolf in Paris) zijn eigen vrije interpretatie van het waargebeurde verhaal van twee mannen die begin negentiende eeuw uit geldnood een lucratieve handel opzetten in het verkopen van lijken aan medische scholen in Edinburgh. Er heerste in die tijd immers een groot tekort aan lichamen voor de anatomische studie van het menselijke lichaam. Wanneer het duo echter onvoldoende lijken vindt van mensen die gestorven zijn aan een natuurlijke dood, krijgt hun handeltje al snel een sinister kantje.

 

Het zijn Simon Pegg en Andi Serkis die in deze verfilming de rollen van William Burke en William Hare op zich mogen nemen. Dit doen ze met voldoende overtuiging, en het is ook aangenaam om Serkis nog eens in menselijke vorm te zien acteren. De chemie tussen de twee personages zit perfect, maar helaas spelen ze nooit de pannen van het dak. Hetzelfde kan gezegd worden van de rest van de cast. Landis is er wel goed in geslaagd om je als kijker te laten meeleven met deze twee seriemoordenaars, net als in Burton’s Sweeny Todd, hoewel de beweegreden van de personages hier toch wel anders is.

Hoewel het zijn eerste film in twaalf jaar is, toont Landis dat hij het vak zeker niet verleerd is. De film oogt zeer verzorgd, met opmerkelijke aandacht voor details in o.a. in de mooi vormgegeven kostuums en talloze rekwisieten. Ook de opmerkelijke sfeerschepping van het Victoriaanse Londen deelt de film met Sweeny Todd. De problemen van de film situeren zich dan ook niet zozeer op het visuele vlak, dan wel op het narratieve. Zo voelt het geheel vaak te voorgekauwd aan.

Hoewel het zijn eerste film in twaalf jaar is, toont Landis dat hij het vak zeker niet verleerd is

Ook de komische draai die de film aan het verhaal geeft, is zowel een zegen als een vloek. Deze mix van zwartgallige en typische Britse humor is niet altijd even geslaagd en de film vindt soms niet de juiste toon, vooral door de kruising van horror, komedie, politiethriller en zelfs romantiek. Hierdoor wordt Burke and Hare een film die zich een beetje op iedereen richt, maar niemand specifiek aanspreekt. Hoewel de film zeker entertainend is voor een luie avond, moet hij helaas het onderspit delven aan zijn grotere broertjes Shaun of the Dead of Hot Fuzz.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer hun daden ontdekt worden, worden Burke en Hare apart ondervraagd en een deal aangeboden waarbij als de ene opbiecht de andere vrij gaat. Burke biecht de moorden op om de liefde tussen Hare en zijn nieuwe vriendin een kans te geven, en wordt opgehangen.