Quartet

Genre: tragikomedie | Duur: 1u38 | 2012 | Release: 22 Mei 2013 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Dustin Hoffman | Cast: Maggie Smith, Michael Gambon, Pauline Collins, Tom Courtenay, Billy Connolly, Sheridan Smith

De derde leeftijd stelt het wel in de filmwereld. Successen als The Best Exotic Marigold HotelRed of Get Low tonen aan dat acterende zestig- en zeventigplussers niet tot bijrollen gedoemd zijn. Meryl Streep, Michael Caine, Judi Dench, Morgan Freeman, Robert Redford, Helen Mirren, Al Pacino, ...: de lijst van senior-acteurs die de kassa's nog doen rinkelen is haast eindeloos. Zelfs Sylvester Stallone (°1946) en Arnold Schwarzenegger (°1947) blijven het volhouden in hun genre, al is er in die gevallen misschien iets minder sprake van waardigheid. 

Aangezien Quartet zich afspeelt in een rustoord, treffen we ook in deze film een hoogbejaarde cast aan. Het kwartet waarvan sprake zou een reünie betekenen van vier gepensioneerde operazangers. Ze kennen elkaar al jaren maar het is net hun gemeenschappelijke geschiedenis die het welslagen van de onderneming in de weg zou kunnen staan. 

Via gekende en dus voorspelbare paden kuiert deze tragikomische prent naar een bitterzoete finale, onderweg wel en wee afvinkend van de protagonisten. Heel aardig en charmant allemaal, maar ook even opwindend als een potje manillen met je grootouders. Bizar genoeg was het Dustin Hoffman die - voor het eerst in zijn carrière - in de regiestoel zat, maar Quartet geeft echter op geen enkel vlak blijk van enige persoonlijke stijl. Noem dit gerust routineus, kleurloos amusement voor een weinig eisend (bejaard?) publiek. 

Aanvaardbare, routineuze tragikomedie met een sympathieke Maggie Smith

Dat de hoofdpersonages gewezen operasterren zijn, is overigens maar bijkomstig. De makers hanteren allerlei kunstgrepen om de acteurs nergens echt al zingend op te voeren. Toch maakt de cast er het beste van. Maggie Smith, bijna tachtig, mag haar typerende vileine en sarcastische stijl achterwege laten om eindelijk eens een sympathieke, zelfs falende vrouw te spelen. Geflankeerd door enkele rasacteurs en echte operasterren op rust, verhoogt ze het niveau van deze productie tot op aanvaardbare en volstrekt onschadelijke hoogte. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondanks faalangst, stemproblemen, alzheimer, wandelstokken e.d. kan het optreden doorgaan en het wordt een succes.