Evil Dead

Genre: Horror | Duur: 1u32 | Release: 15 Mei 2013 | Land: VS | Regie: Fede Alvarez | Cast: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci, Josh Lucas, Elizabeth Blackmore, Randal Wilson

Ondanks de geruchten rond een mogelijke Army of Darkness 2, is het twijfelachtig dat we in de nabije toekomst een vervolg zullen krijgen in de originele cultserie Evil Dead. Om de honger van de fans alsnog te stillen, krijgen we nu een reboot van de serie voorgeschoteld - want reboots zijn nu eenmaal hot in Hollywood. Maar het gevaar loert om de hoek, want remakes van horrorklassiekers zijn een riskante bedoening met vaak nefaste resultaten, zeker voor de fans bij wie jeugdnostalgie ook nog eens parten speelt. Toch klonken de eerste signalen voor deze nieuwe Evil Dead alvast positief.

 

De bedenkers van dit fenomeen, Sam Raimi en Bruce Campbell, zijn alvast van de partij, al hebben ze deze keer de taak van producer op zich genomen. De regie werd overgelaten aan de jonge Uruguayaanse regisseur Fede Alvarez, die zijn kunnen in het genre bewees met de kortfilms El cojonudo en Panic Attack! Bovendien verkoos Alvarez om de effecten op ambachtelijke wijze te creëren in plaats van te vertrouwen op cgi. De plot blijft ook grotendeels trouw aan het origineel, al hebben Alvarez en Rodo Sayagues het verhaal hedendaagser gemaakt.

De set-up van het verhaal blijft uiteraard ongewijzigd. Enkele vrienden trekken samen naar een verlaten boshut, waar ze via het Boek van de Doden kwade demonen, de Deadites, doen ontwaken. De nieuwe reden waarom ze naar de hut trekken, vormt wel een interessant uitgangspunt. Mia wil namelijk afkicken van drugs en wil zich hiervoor samen met haar vrienden en broer afzonderen van de rest van de wereld. Maar de film vangt weinig aan met dit idee van demonen als manifestatie van de ontwenningsverschijnselen en verandert als snel in een orgie van bloed en verminkingen.

Als de eerste Evil Dead de nodige thrills wou oproepen via brutaliteit en overdadig bloedvergieten, dan steekt Alvarez hier nog enkele tandjes bij. Het resultaat is een van de meest smerige en gore films die Hollywood heeft voortgebracht, en absoluut niet bedoeld voor mensen met een zwakke maag. De film eindigt letterlijk in een regen van bloed. Dat deze heerlijk gruwelijke taferelen werden bekomen via protheses en liters vals bloed, maakt het des te indrukwekkender om naar te kijken en zij zijn dan ook het hoogtepunt van de film.

De plot blijft ook grotendeels trouw aan het origineel, al hebben Alvarez en Rodo Sayagues het verhaal hedendaagser gemaakt

Het meer gepolijste, grimmigere en duistere karakter van Alvarez’ versie impliceert wel dat een deel van de charme verloren is gegaan, ondanks de vele knipoogjes naar Raimi’s versie (fans blijven trouwens best zitten tijdens en na de credits voor enkele leuke verrassingen). Die was het energieke resultaat van het enthousiasme van enkele schoolvrienden met een beperkt budget. De remake mist de inventiviteit, originaliteit, maar vooral het B-film karakter die van het origineel een ware cultklassieker maakte. In dat opzicht is The Cabin in the Woods een waardiger eerbetoon aan Raimi's klassieker, die wel de nodige creativiteit en fun vertoont.

Het grootste gemis van de nieuwe Evil Dead is echter Ash. Wie Evil Dead zegt, denkt immers automatisch aan Bruce Campbells legendarische vertolking van het hoofdpersonage. Helaas vormen noch Mia, noch haar broer David een waardige opvolger. Ook de andere personages zijn geenszins memorabel. Zelfs de Deadites, en vooral dan The Abomination, vormen eigenlijk een minderwaardige versie van het origineel.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David besluit Mia levend te begraven om haar te reinigen van haar demoon. Eens ze dood is, reanimeert hij haar met een zelfgemaakte defibrilator. Hij wordt echter gedood door een Deadite, waardoor The Abomination toegang krijgt tot onze wereld. De herrezen Mia slaagt er uiteindelijk in om The Abomination te verslaan met behulp van een kettingzaag.