The Selfish Giant

Genre: Drama | Duur: 1u31 | Release: 15 Januari 2014 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Clio Barnard | Cast: Lorraine Ashbourne, Sean Gilder, Shaun Thomas, Conner Chapman

Ondanks de al te vertrouwde mistroostige sfeer waarin dit Britse sociaal drama baadt, weet The Selfish Giant een eigen stempel te drukken op het genre. Regisseur Clio Barnard geldt al een tijdje als een grote belofte en hoewel haar kijk op de zaak nogal stereotiep miserabel is, weet ze ook een zeer gevoelige snaar te raken met een pure en rauwe vertelstijl. Op het 40e Film Fest van Gent ging de prent met Grote Prijs aan de haal. 

In het Noorden van Groot-Brittannië moet het hard leven zijn. Kinderen groeien op zonder veel positieve voorbeelden. Iedereen vloekt, vecht en steelt. Enkel eigenbelang telt maar toch is niemand gelukkig. Schoonheid of geluk lijkt er geen enkele kans te krijgen. De jonge Arbor, problematisch hyperactief, is niet meer op de schoolbanken te houden. Hij wil werken, bijdragen aan de gezinslasten, op eigen benen staan. Schroot verzamelen lijkt hem wel wat. Samen met zijn beste vriend trekt hij er op uit. De volwassenen die hun pad kruisen, halen het slechtste in hen boven. 

Het is een interessante karakterstudie, en bij uitbreiding een sfeerschets van een realistische, maar misschien wel extreem grimmig voorgestelde samenleving (waar het blijkbaar ook voortdurend regent) The Selfish Giant voelt oprecht en vooral realistisch aan, maar kiest nadrukkelijk voor ellende. Het charisma van de jonge protagonist is ontegensprekelijk maar in tegenstelling tot b.v. This is England is zijn functie niet de context te verzachten. 

een sfeerschets van een realistische, maar misschien wel extreem grimmig voorgestelde samenleving

In zijn terneerdrukkende finale krijgt de cineast haar wat ontspoorde structuur terug op de rails door een extreem dramatische gebeurtenis, die de kijker nog een extra opdoffer bezorgt. Echt hoopvol weet de film dus niet te eindigen, al kan een handdruk tussen twee broers al een wezenlijk teken zijn van hoop in al die rottigheid. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbor's vriend Swifty wordt geëlektrocuteerd tijdens het stelen van metalen draden en sterft.