Tower Heist

Genre: Actiekomedie | Duur: 1u44 | Release: 23 November 2011 | Land: VS | Regie: Brett Ratner | Cast: Ben Stiller, Eddie Murphy, Casey Affleck, Michael Peña, Matthew Broderick, Téa Leoni, Alan Alda

Komedies met Ben Stiller zijn in de meeste gevallen flauwe doorslagjes van elkaar. Komedies met Eddie Murphy zijn deze eeuw vooral te mijden. Films van Brett Ratner zijn doorgaans niet veel soeps. U begrijpt dat wij geenszins met plezier plaatsnemen voor een film die de samenwerking tussen deze heren bezegelt. Maar kijk, Tower Heist blijkt een verrassend plezierige, volkomen onschadelijke prent te zijn.

De film draait om de perikelen van een bont groepje personeelsleden van één van de meest prestigieuze residenties in New York. Opgelicht door één van de rijke bewoners, trachten ze diens fortuin in bezit te krijgen. Dat levert niet de high-tech complexiteit van Mission: Impossible op, noch de gladde charme van Ocean's ElevenTower Heist is simpel en bescheiden en vraagt weinig inspanning van de kijker. Maar de grens van het ergerlijke idiote komt nauwelijks in zicht en dat maakt van deze  onderhoudende film niets meer maar ook niet minder dan leuk entertainment.

Stiller blijft de hele film door dan ook opmerkelijk bedaard en waagt zich niet aan gestuntel of platte moppen. Al vuilbekkend begeeft Murphy zich op vertrouwd terrein, maar met effect. Misschien moet de man meer ensemblefilms doen dan leeghoofdige ijdelheidsprojecten? Verder zien we Matthew Broderick, Casey Affleck en Michael Peña in leuke rollen en stellen we verrast vast dat Gabourey Sidibe meer kan dan passief wezen in Precious

Tower Heist ontwikkelt zich als een vlotte prent, zonder jachtig of opgefokt te wezen. Een tikkeltje spannend, een grapje nu en dan, sympathieke maar inhoudsloze personages. Zo bekeken, zo verteerd, maar niets om spijt van te hebben. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bende wordt betrapt maar het geld is onvindbaar. Josh (Stiller) koopt ieders vrijlating met de informatie die hij heeft over Shaw's zwendelpraktijken. Enkel hijzelf moet naar de gevangenis. FBI-agente Denham belooft dat ze zo lang kan wachten op een avondje uit. Vervolgens zien we alle personages thuis een doos ontvangen met daarin een blok goud. De dvd bevat twee alternatieve eindes die eigenlijk meer voldoening geven.