Bottled Life

Genre: Documentaire | Duur: 1u29 | Release: 1 Januari 2012 | Land: Duitsland, VS, Zwitserland | Regie: Urs Schnell | Cast:

Bottled Life hangt een nogal onfris portret op van een van 's werelds allergrootste voedselproducenten. Het gaat over Nestlé's onstopbare drang om de wereld van het water te veroveren en de malafide praktijken die de grijze zone der legaliteit aftasten die daar bijhoren.

De meningen over de materie an sich zullen vermoedelijk nog relatief gelijklopend zijn: hoe durven die Zwitsers natuurgebieden in overzeese streken uitkammen om er nieuwe en goedkope bronnen te gaan zoeken. Nou, dat durven ze. En dat doen ze - het is zelfs gewoon modus operandi. Echt verbazen doet dat natuurlijk niet.

Des te meer deze docu richting zijn extreem voorspelbaar einde kruipt krijgen we het gevoel dat de makers een schoolse presentatie aan het geven zijn. Ze gaan uit van een standpunt en willen uitzoeken in welke mate hun these klopt. Daarvoor zoeken ze drie - geografisch gevarieerde - cases om hun punt te bewijzen.

Ze gaan naar het Amerikaanse hinterland om het te hebben over Nestlé's creatieve eigendomsaktes, om daarna naar Nigeria te trekken om uiteindelijk zelfs in Pakistan te belanden. De twee laatste stukken vertellen voor een groot stuk hetzelfde verhaal en zorgen ervoor dat de hoe dan ook al wat afgezaagde boodschap nog wat drammeriger overkomt.

De profetische beelden van kabbelende beekjes, watervallen en natuurparken tussendoor neem je er graag bij - al was het maar om even je gedachten te verzetten.

Het hele onding had ondanks de spannende titel een veel te hoog been there, done that-gehalte. Het feit dat Michael Moore's geest ook nog om de hoek kwam meekijken, verleent het geheel heus niet meer autoriteit. Als duidingsstuk van 10 minuten in Ter Zake had het zeker niet misstaan. Het uitrekken tot anderhalf uur is hoogst onaangenaam. Daar kan zelfs het laatste beeld van een vogelvrije waterval niets meer aan veranderen.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien