The Bourne Legacy

Genre: Actie | Duur: 2u15 | Release: 12 September 2012 | Land: | Regie: Tony Gillroy | Cast: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Oscar Isaac, Stacy Keach

Met de vierde Bournefilm wisselt de actiefranchise van hoofdpersonage. Jason Bourne's verhaal bleek na The Bourne Ultimatum verteld, maar The Program, het geheim overheidsproject waarbij een aantal agenten genetisch gemanipuleerd werden tot een soort übermensch, beschikte gelukkig nog over andere proefkonijnen. Eén ervan is Aaron Cross, wiens zoektocht naar de medicijnen die zijn fysieke en mentale aftakeling moeten voorkomen, de rode draad vormt van deze vierde prent. 

Jeremy Renner is een waardige opvolger van Matt Damon. Hij weet net als zijn voorganger enige menselijkheid te geven aan wat al bij al toch een robotachtig personage is. Net als in de vorige films wordt er geopteerd deze protagonist niet zozeer als held maar eerder als prooi op te voeren. De actie is daarbij opnieuw spectaculair zonder echt van de pot gerukt te zijn. 

Edward Norton mag vanuit een high-tech commandocentrum het doen en laten van Cross in het oog houden, maar de film is op die momenten helaas weinig boeiend. We hebben het allemaal al eerder gezien, de beelden van bewakingscamera's over de hele wereld, de elkaar toegesnauwde bevelen, de hiërarchische overste die iemands carrière dreigt te beëindigen, het onbegrijpelijke jargon ... Geeuw. Tony Gilroy (Michael Clayton) hanteert daarbij dezelfde jachtige camerastijl als Paul Greengrass in de voorgaande prent.

Hoewel er verder eigenlijk nauwelijks iets aan te merken valt op The Bourne Legacy, is dit eigenlijk banale cinema. De plot is niet alleen behoorlijk simpel en rechtlijnig, het geheel voelt vooral aan als een gigantische opwarmer. Zelfs wanneer de prent stilaan zijn climax nadert, blijf je toch de indruk hebben dat het hele avontuur eigenlijk nog moet beginnen. Onze hartslag bleef alleszins teleurstellend regelmatig. Het bruuske en vooral veel te open (nadrukkelijk op een sequel gerichte) einde slaat je bovendien als een brutaal jochie in het gezicht.

De volgende prent gunnen we wellicht nog onze aandacht, omdat die eigenlijk alleen maar beter kan zijn.  

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aaron en Martha weten Manilla te ontvluchten.