Salmon Fishing in the Yemen

Genre: Romantisch drama | Duur: 1u47 | Release: 9 Mei 2012 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Lasse Hallström | Cast: Ewan McGregor, Emily Blunt, Kristin Scott Thomas, Amr Waked, Tom Mison, Rachael Stirling

De Zweedse cineast Lasse Hallström blijft even onberekenbaar als productief. Met het Britse Salmon Fishing in the Yemen betreedt hij eens te meer het terrein van de kleffe romantiek. Ook buiten de Hollywoodmuren blijkt hij er niet in te slagen zich een waarachtige of interessante verteller te tonen. Dat hoeft echter niet te willen zeggen dat deze film bij momenten niet charmant is en zeker zijn publiek zal weten te vinden.

Met weinig zin voor nuance worden ons de hoofdpersonages voorgesteld. Een wat ingedommelde wetenschapper en een frisse maar onzekere jongedame worden samen op een project gezet. Een steenrijke sjeik - zijn er andere? - wil in Jemen op zalm kunnen vissen en dat is een hele onderneming die uiteraard onze protagonisten de ruimte biedt om elkaar te leren kennen. En in te laten zien dat ze in het leven misschien ook een keer tegen de stroom moeten inzwemmen. Mocht u de metafoor niet meteen beet hebben, geen nood, de regisseur zorgt dat het kleinste kind dit flutverhaaltje begrijpt tot aan zijn voorspelbare, naiëf-romantische afloop. 

Maar waar Ewan McGregor en Emily Blunt zich aanvankelijk lijken neer te leggen bij hun clichématige, duffe personages, begint na enige tijd iets bijzonder moois te smeulen. McGregor wordt steeds innemender en aandoenlijker in de rol van een man met een passie voor zalm maar zero emotie als het op menselijke interactie aankomt. Blunt is al snel even verrukkelijk als altijd en je wil dra niets liever dan dat een man zijn armen om haar heen slaat om haar nooit meer los te laten. Het uiterst charismatische koppel maakt dat de kijker volledig meegaat in de onvermijdelijke meligheid van deze - uiteindelijk toch - hartverwarmende onzin. Beide acteurs werden voor hun rol trouwens genomineerd voor een Golden Globe.

Een iets te fanatieke Kristin Scott Thomas moet voor de geforceerde vrolijke noot zorgen, terwijl de Egyptische Amr Waked als de sjeik de ultieme toffe peer neerzet. Ze staan mooi ten dienste van de plot, die dus voornamelijk de meer romantische zielen zal bekoren. En hoort u daar niet bij, laat de film u dan minstens doen watertanden bij het zien van al die zalm. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eind goed al goed.