Bernie

Genre: Komedie | Duur: 1u44 | 2011 | Release: 1 Januari 2012 | Land: VS | Regie: Richard Linklater | Cast: Jack Black, Shirley MacLaine, Matthew McConaughey

Nu en dan is een grote naam op de affiche toch niet voldoende om een film een bioscooprelease te garanderen. Bernie verscheen ondanks de schitterende vertolking van Jack Black, rechtstreeks op dvd bij ons en dat is toch een beetje zonde.

Richard Linklater vat dit waargebeurde verhaal op als een soort documentaire, waarbij een tiental gemoedelijke bewoners van het Texaanse dorpje Carthage in de camera verslag uitbrengt van de bijzondere relatie tussen assistent-begrafenisondernemer Bernie en de ijskoude maar steenrijke weduwe Marjorie Nugent. Opvallend daarbij is de warme toon die het script weet te treffen. Bernie is beslist een buitenbeentje en hoewel de diverse getuigen er het hunne van denken, maakt hij in sterke mate deel uit van de conservatieve gemeenschap en is hij zelfs zowat de meest geliefde inwoner. Hoewel een nadrukkelijke satirische invalshoek de film wellicht ook had laten werken, kiest Linklater toch voornamelijk voor een neutralere, maar ook vrijbijvende kijk op de gebeurtenissen. Bernie is vermakelijke kost zonder scherpe randjes die voor een keertje een erg rooskleurige kijk biedt op het sociaal leven in Texas. 

Jack Black zet een gelaagde, overdachte en geloofwaardige Bernie neer

De film is dan ook volledig in handen van Jack Black. Die weet zich de hele film door opmerkelijk te beheersen en zet een gelaagde, overdachte en geloofwaardige Bernie neer. Dat zijn zangtalenten in het scenario pasten, kwam hem wellicht goed uit, maar Black vat het personage ook in zijn minder theatrale karaktereigenschappen. Shirley MacLaine is de perfecte kenau, die met evenveel precisie nuances aanbrengt in haar vertolking. Voor Matthew McConaughey, in een wat atypische - nou ja, het is wel een Texaan - rol als openbaar aanklager, kenmerkt deze film mee de grote ommekeer in zijn carrière. Naast Bernie, toonden ook The Paperboy, Mud en vooral Magic Mike en Killer Joe dat de man echt wel meer aankan dan futiele romantische komedies. 

Bernie is aardige, zij het wat onopvallende cinema die dankzij de doordachte regie, het fijne scenario en de heerlijke vertolkingen uw aandacht net iets meer waard is dan bepaalde Hollywoodfilms die helaas wél in onze zalen te zien waren. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bernie vermoordt Marjorie in een vlaag van woede. Enkele maanden later treft haar familie haar lijk aan in de diepvries. Bernie's rechtzaak verhuist naar een ander rechtsgebied omdat men vermoedt dat hij zeker zal vrijgesproken worden door zijn eigen gemeenschap. Hij wordt veroordeeld tot levenslang. In de gevangenis geeft hij kookles en leidt hij het koor.