kortfilm.be 3.0
binnenkort! soon!
Join us at Film Fest Gent
15.10 at 10h30
LAUNCH-EVENT
 
Chained

Genre: | Duur: 1u33 | Release: 1 Januari 2013 | Land: VS | Regie: Jennifer Chambers Lynch | Cast: Vincent D'Onofrio, Eamon Farren, Evan Bird, Conor Leslie

Jennifer Lynch, dochter van cultregisseur David Lych, regisseert met Chained reeds haar vierde langspeelfilm. Centraal staat de bijzondere relatie tussen taxichauffeur Bob en de jongen Tim. Nadat Bob de moeder van Tim vermoordt, neemt hij de jongen, die vanaf dan de naam Rabbit krijgt, onder zijn hoede. Bob gebruikt Rabbit in eerste instantie als zijn persoonlijke slaaf, maar ziet in hem een mogelijke opvolger. Niet als taxichauffeur, maar als seriemoordenaar.

 

Jennifer Lynch duikt via Bob diep in de geest van een seriemoordenaar, maar biedt hierbij weinig dat we nog niet in andere films gezien hebben. Interessanter dan zijn verleden en de relatie met zijn slachtoffers, is de band die ontstaat tussen Bob en Rabbit. Bob gaat Rabbit steeds meer als zoon behandelen, terwijl die zich steeds meer neerlegt bij zijn situatie.

De film bevat een aantal bloederige momenten, maar de horror speelt zich vooral af op psychisch niveau. Lynch schept een bijzonder duister en deprimerend verhaal, wat ook benadrukt wordt door ‘lelijke’ visuele stijl van de film. Bruintinten en gebrekkige belichting domineren. De talrijke close-ups en indringende camerastandpunten roepen een misselijkmakend gevoel op. Toch is het vooral het hoofdpersonage dat je koude rillingen geeft.

Bruintinten en gebrekkige belichting domineren

Vincent D'Onofrio, die eerder al gestoorde personages mocht spelen in films als The Cell en Full Metal Jacket  zet dan ook alle registers open om de ziekelijke Bob gestalte te geven. Zijn tegenspeler Eamon Farren als de oudere Rabbit hoeft bovendien op geen enkel moment onder te doen. Wie verlangt naar een goede horrorfilm die gedragen wordt door uitstekende vertolkingen in plaats van liters bloed, zit met Chained aan het juiste adres. Het onlogische en ietwat geforceerde einde nemen we er dan ook graag bij.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rabbit ontdekt dat Bob zijn oom is en dat zijn vader Bob betaalt heeft om zijn vrouw en kind te doen verdwijnen. Rabbit confronteerd zijn vader hiermee en slaat tijdens een gevecht zijn hoofd in. De laatste scène toont Rabbit die terugeert naar het huis van Bob en via de garage binnengaat.