Pusher

Genre: Misdaad | Duur: 1u30 | Release: 29 Mei 2013 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Luis Prieto | Cast: Richard Coyle, Bronson Webb, Agyness Deyn, Zlatko Buric, Daisy Lewis, Mem Ferda

We hebben nog maar net zijn nieuwste mokerslag Only God Forgives verteerd gekregen, maar wie niet genoeg kan krijgen van de Deense wonderboy Nicolas Winding Refn, kan zich nu ook wagen aan de Britse remake van zijn debuutfilm Pusher. Refn mag dan wel niet meer in de regisseursstoel zitten, als uitvoerend producent keek hij met een waakzaam oog toe op het productieproces. De regie liet hij over aan de jonge Spanjaard Luis Prieto.

 

De actie werd verplaatst van de Kopenhaagse onderwereld naar het hippe Londen, maar de plot bleef grotendeels ongewijzigd. Centraal staat nog steeds de ‘pusher’ Frank, die na een mislukte deal een enorme som geld verschuldigd is aan de Servische gangsterbaas Milo. De film behoudt hierbij de episodische structuur waarbij we in de loop van een week zien hoe Franks leven in een ware hel verandert wanneer hij kost wat kost het geld bij elkaar probeert te krijgen.

Deze neerwaartse spiraal, waarbij een joie de vivre- en feestgevoel als snel ontaarden in een meedogenloze overlevingsstrijd, weet Prieto knap in beeld te brengen. Het ritme en de montage van zijn film evenaren die van Refns origineel. Dankzij het hippere karakter van de film, het felle kleurenpallet en de harde elektronische muziek krijgt de nieuwe versie een hoog trippy gehalte en is hij bovendien stijlvoller. Maar hierdoor mist de film wel dat ruwe en oncompromitterende karakter van de Deense versie, die eerder als een ongepolijste diamant is.

Het ritme en de montage van zijn film evenaren die van Refns origineel

De originele Pusher werd ook gekenmerkt door memorabele vertolkingen. Helaas is dit voor de Britse versie minder het geval. Richard Coyle speelt Frank met veel energie en overtuiging, maar mist de charme van Kim Bodnia. Zlatko Buric herneemt met middelmatig succes zijn rol als Milo. Bronsen Webb komt dan weer niet tot aan de hielen van Mads Mikkelsen met zijn irritante vertolking als Tony, het personage waarme Refn Mikkelsen het sterrendom in katapulteerde. Wel positief is dat Flo, de vriendin van Frank en hier gespeeld door Agyness Deyn, een meer volwaardig personage is geworden. Naar verluidt is er al een vervolg in de maak, waarbij het nieuwe leven van Flo in Los Angeles centraal zal staan.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frank slaagt er maar niet in om het geld bij elkaar te krijgen, ondanks overvallen, afpersing en drugshandel. Hij krijgt een telefoontje van Milo om het geld dat hij heeft in te leveren en de rest te vergeten, zogezegd om imagoschade te beperken. Maar we zien hoe Franks executie door Milo wordt voorbereid. Frank vertelt Flo dat ze niet meer moeten vluchten naar Spanje, maar zij steelt het geld en vlucht weg. Na een achtervolging ontstapt Flo met een taxi en kijkt Frank haar compleet ontredderd na.