What Richard Did

Genre: Drama | Duur: 1u28 | Release: 1 Januari 2012 | Land: Ierland | Regie: Lenny Abrahamson | Cast: Jack Reynor, Roisin Murphy, Lars Mikkelsen

Ook knappe, populaire, sportieve en verstandige mensen verliezen wel eens de controle. In What Richard Did begaat de perfecte schoonzoon een onomkeerbare en afschuwelijke fout en ziet zijn stabiele leven volkomen op zijn kop gezet worden. Een innerlijke strijd om de waarheid naar buiten te brengen en aldus met zichzelf in het reine te komen tegenover het akelige besef dat hij daarmee zijn toekomst op het spel zet, verscheurt Richard tergend. 

De Ierse cineast Abrahamson verdiende zijn sporen met de tragikomedies Adam & Paul (2004) en Garage (2007), maar laat die publieksvriendelijke combinatie van drama en humor nu achterwege om voluit voor puur op innerlijke emoties steunende tragiek te gaan. De effectieve actie verdwijnt naar de achtergrond. Het zijn de gezichtsuitdrukkingen, lichaamshoudingen en stiltes die ons de personages leren kennen.

De protagonist behoort tot de betere middenklasse. Een kind van liefhebbende, bezorgde ouders, gewend te weten waar hij aan toe is en waar hij recht op heeft. Zijn daad confronteert hem dan ook niet zozeer met de angst om gestraft te worden, maar vooral met het onzekere van de afloop. What Richard Did is aldus een treffende studie van schuldgevoelens die als een politieke allegorie kan gelden over het nemen van verantwoordelijkheden. 

Hoofdacteur Jack Reynor, een posterboy met diepgang, weet de aandacht vast te houden en daagt de kijker uit over hem te oordelen. Een Hollywoodcarrière is niet uitgesloten. Abrahamson zelf laat met What Richard Did een nieuwe maturiteit zien die maakt dat we van hem meer willen zien. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien