Youssouf le Souffleur
rating

Duur: 05 min. | Land: | Regie: Lia Bertels | Scenarist: Philippe Bertels | Filmschool: Ecole Nationale Supérieure des Arts Visuels de La Cambre

Youssouf wandelt door een zwart-wit landschap en fluistert de wereld vanalles in. Zijn reis brengt hem langs jonge moeders, schoolkinderen en belangrijke meneren. Na veel stappen en spreken belandt hij uitgeput op een strand. Bij het horen van geschreeuw besluit hij zijn woorden voor daden in te ruilen en zwemt hij naar de drenkelinge toe.

Een paar lijnen geven vorm aan dit modern sprookje, waarbij het aan de kijker is om de opengelaten vlakken in te kleuren. Het filmpje duurt maar een paar minuten, maar geeft aanzet tot uren dagdromen. Lia Bertels inspireert maar vergeet ook niet te amuseren - Youssouf helpt Martin Luther King zijn droom te verwoorden en fluistert zelfs Neil Armstrong zijn befaamde one-liner in. It's a small step for Youssouf.

Door het gebrek aan scherpe kantjes zal deze brave kortfilm niet in ieders geheugen gegrift blijven. Wie echter de eenvoud van een mooi, naïef sprookje weet te appreciëren zal 'Youssouf, le soufleur' zeker kunnen smaken.

Rob Jacobs