Divers in the Rain
rating

Duur: 24 min. | Land: | Regie: Olga Pärn, Priit Pärn | Scenarist: Priit Pärn | Producent: Kalev Tamm | Productiehuis: Eesti Joonisfilm

Met 18 verschillende filmprijzen is 'Divers in the Rain' de meest succesvolle Estse animatiefilm in de geschiedenis. Hij werd gemaakt door Priit Pärn en zijn echtgenote Olga.

Dat Pärn naast filmregisseur ook cartoonist is, valt al snel op: elke frame is een plaatje op zich. Maar een vrolijk  plaatje is de film niet: meer dan twintig minuten lang regent het pijpenstelen. We ontmoeten een sober, beheerst koppel: hij is duiker en werkt enkel overdag. Zij is tandarts en werkt enkel ‘s nachts. Ze begroeten elkaar twee keer op een dag, met een snelle afscheidskus, en leven voor de rest langs elkaar heen. Op een dag wordt de duiker opgeroepen voor een noodgeval: er is een groot schip aan het zinken net voor de kust.

De reddingsactie is een gigantische flop: de duiker en zijn entourage werken tergend traag. Ze zijn duidelijk niet voorbereid op een noodsituatie als deze, lopen elkaar voor de voeten, houden vast aan absurde regels en procedures en laten zo kostbare uren verloren gaan. Terwijl manlief sigaretjes staat te roken op de oever, probeert zijn echtgenote de slaap te vatten, met weinig succes.

Zelden werden lichte dromen en slapeloosheid zo raak en zo poëtisch in beeld gebracht als in deze film. Zwarte humor op z’n best, die bij momenten doet denken aan het werk van de Zweedse filmregisseur Roy Andersson. Tristesse uit het hoge noorden, overgoten met een sausje pijnlijk herkenbaar absurdisme. Resultaat: een wrange glimlach en een verhaal dat je raakt tot op het bot.

Sofie Rycken