FLOP 2007 - De slechtste films van 2007

Er mag dan al met enig optimisme teruggekeken worden op het voorbije filmjaar, elke filmfan heeft ook in 2007 weer in drek getrapt. Routineuze thrillers, ridicule horrorprullen, Vlaams gestuntel of melig gezeik? Uw K.U.T-redactie kwam helaas niet toe aan de (maar liefst) drie would-be komedies waarin Robin Williams te zien was (en waarvan ook u er zich geen enkele kan herinneren) of de verrijzenis van Sylvester Stallone. Uit wat we in blinde hoop toch gingen bekijken, selecteerden we tien grandioze stinkers:

10. Shrek the Third Een perfect voorbeeld van uitmelkerij, deze amechtig naar adem happende threequel op wat ooit een meesterlijke animatiefilm was. Ontdaan van bezieling, dramatische randjes en vooral goeie grappen, kon Shrek the Turd ons niet meer bekoren.

 

9. Hairspray Zielloze remake van een heerlijk ondeugende klassieker, van ritme en rebellie ontdaan en opgevuld met dodelijk banale dialogen, apathische acteurs, een volstrekt ridicule Travolta en vooral véél te veel zenuwslopende, hysterische dans- en zangnummertjes.

 

8. Perfect Stranger Halle Berry en Bruce Willis doen anderhalf uur of ze zich in een slimme, complexe en vooral heel geloofwaardige thriller bevinden. Ze dwaalden. Een film die nog uren in de wind blijft nastinken.

 

7. The Number 23 Arme, arme Jim Carrey. Als komiek zijn we hem kotsbeu, als dramatisch acteur is hij geweldig maar wordt hij genegeerd. Dan maar eens een thriller proberen? Eentje van Joel Schumacher, de grootmeester van de strontfilm? Het resultaat is dan ook shit.

 

 6. Vermist Jaja, degelijk gemaakt en tragisch en ferme acteurs en al wat je wil. Maar zeg nu zelf, heeft Jan Verheyens genrefilm u eigenlijk écht kunnen boeien, entertainen of raken? Of had u ook gewoon het gevoel naar een behoorlijke middelmatige aflevering van de sowieso al erg fletse tv-series Witse of Flikken te kijken, uw gedachten al bij de volgende druilerige werkdag? Natuurlijk wel. De naam cinema onwaardig.

 

5. 1408 Ooit spatte John Cusack van het scherm, vervuld van grote beloftes. Intussen is hij opgeslokt door de Hollywoodmachinerie om enkel en alleen nog ingezet te worden voor minderwaardige, zelfs ronduit onbetekenende prullen. In deze compleet van de pot gerukte, enerverende, met speciale effecten aan elkaar gebreide en vooral heel erg domme onzin is wat nog rest van zijn talent, compleet nutteloos.

 

4. The Holiday Ongelooflijk schoon volk, dat wel, in deze op maat van Joepie-lezeressen gesneden romantische kletskoek, maar het simplisme, de voorspelbaarheid en vooral volstrekte ongeloofwaardigheid van deze holle prent maken van deze zeikfilm een ware beproeving. Pure Hollywoodleegte.

 

3. The Hitcher Zelfs een filmrecensent die er doorgaans lol in beleeft slechte films fanatiek de grond in te boren, verliest zijn enthousiasme na het aanschouwen van deze meer dan overbodige, dodelijk vervelende, beschamende vertoning. Het soort films dat pijn doet aan het hart van elke cinefiel.

 

 2. Beowulf De doodsteek voor de cinema? Nee, we gaan niet dramatiseren en we gunnen de dwaze popcornvreter die we zelf af en toe zijn gerust een dom pleziertje. Maar diep vanbinnen maakt de gepassioneerde filmliefhebber zich eigenlijk wel zorgen. Zal het niveau en vooral de techniek van deze drek de cinema van de 21e eeuw bepalen? Hoe vaag kan de grens tussen film en videospel worden? En zo ja, moet het resultaat er dan zo belachelijk uitzien?

 

1. 300 We zijn er zeker van dat menig opgefokte Kevin of Mustafa zich geweldig geamuseerd heeft bij deze bewegende beeldjes die op een of andere manier een film zouden moeten vormen, zich wellicht vereenzelvigend met de robotachige personages die met opgepompte spieren wat op elkaar inhakken. Maar niemand met een beetje brein ? zelfs geen lezer van P-Magazine - laat zich vangen door dit dodelijk serieuze, pompeuze en volstrekt onecht gedrocht. Ook 2008 zal zonder enige twijfel de onvermijdelijke troep met zich meebrengen. Maar laat ons vooral optimistisch blijven. Lees hier de vooruitzichten.

 

 

Sven De Schutter