Oscars 2011: vooruitblik

Eind februari reikt Hollywood voor de 83e keer de Oscars uit. De nominaties bevatten weinig verrassingen en zoals gewoonlijk stelden de eindeloze reeks eerdere filmprijzen ons in staat vrij nauwkeurige voorspellingen te maken, maar niettemin werpen we zoals gewoonlijk graag een deskundige blik op de genomineerden.

BESTE FILM

Aangezien er sinds vorig jaar tien films kans maken op de Oscar voor Beste Film, is het aantal producties dat hiervoor over het hoofd gezien werd, bijzonder klein. Meer zelfs, in tegenstelling tot vorig jaar, staat er niet één film op het lijstje die de nominatie niet verdient.

Met twaalf nominaties weet het Britse historische drama The King's Speech, het meest kans te maken. De vrij klassieke, maar effectieve prent over de stotterende koning George VI won ook al tal van andere grote prijzen. Zijn voornaamste concurrent zijn het geweldige The Social Network en True Grit, de western van de Coenbroertjes. Hoewel hun films echte prijzenpakkers zijn, werd deze remake van de gelijknamige John Wayne-film wel volkomen genegeerd bij de Golden Globes, vaak de graadmeter voor de Oscars. Dat ze nu toch volop nominaties konden binnenrijven, is een kleine verrassing.

Inception krijgt net als The Social Network acht Oscarnominaties. Toch wordt de droomfilm wat stiefmoederlijk behandeld: regisseur Christopher Nolan kreeg bv. geen nominatie. Inception is overigens ook de enige van de genomineerde films waarvan geen acteurs genomineerd werden - naast het grandioze Toy Story 3 natuurlijk. Ook alle andere producties op de lijst zijn wellicht die nominatie waard: het onderhoudende 127 Hours van Danny Boyle, de genietbare tragikomedie The Kids Are All Right, Darren Aronofsky's balletdrama Black SwanThe Fighter, een fascinerend boksdrama met Christan Bale en Mark Wahlberg en het rauwe drama Winter's Bone, beslist de meest kleinschalige film uit de lijst. Een mooie staalkaart van wat de Amerikaanse cinema het voorbije jaar te bieden had en stuk voor stuk films die de filmliefhebber weet te appreciëren.

BESTE REGIE

Geen Christopher Nolan dus, nochtans één van de meest interessante en talentvolle filmmakers van deze tijd. Maar Hitchcock en Kubrick bijvoorbeeld, hebben van The Academy ook nooit de waardering gekregen die ze verdienden. Ook Danny Boyle werd niet genomineerd, voor 127 Hours. En hoewel zowel Lisa Cholodenko (The Kids Are All Right) en Debra Granik (Winter's Bone) toch een kleine kans maakten, zijn het na de winst van Kathryn Bigelow vorig jaar, toch weer vijf heren die aanspraak maken op deze Oscar. De jongste is de Brit Tom Hooper. The King's Speech is nog maar zijn derde bioscoopfilm, maar de man heeft al een reeks prachtige televisieproducties gemaakt. Zijn vier concurrenten zijn echter stuk voor stuk veel creatievere heren, die allemaal eerder al minstens één geweldige film afleverden: de Coens (True Grit), Darren Aronofsky (Black Swan), David O. Russell (The Fighter) en David Fincher (The Social Network). Hollywood omhelst hierbij meteen enkele filmmakers die altijd al aparte films afleverden, maar daarvoor nog vaak ondergewaardeerd bleven. Voor de Coens is het weliswaar al hun vierde nominatie, voor Fincher de tweede.

BESTE ACTEUR

Ook hier meteen de vaststelling: dit is een mooi lijstje. Javier Bardem staat er wat onverwacht in. De Spaanse Oscarwinnaar leek ondanks het in de wacht slepen van de Gouden Palm in Cannes, eigenlijk helemaal geen kans te maken op een nominatie, voor het sombere drama Biutiful, van Alejandro González Iñárittu. Het is zijn derde nominatie - op de dag dat zijn zoon geboren werd dan nog. Twee andere heren namen het vorig jaar al tegen elkaar op: Colin Firth, toen voor A Single Man terecht genomineerd, nu schitterend als King George in The King's Speech, en Jeff Bridges, nu genomineerd voor True Grit en vorig jaar winnaar voor Crazy Heart. Firth zou wel eens kunnen winnen, zeker aangezien Bridges vorig jaar al de Oscar kreeg waar hij al veertig jaar op wachtte. Anderzijds had het ook omgekeerd kunnen zijn: Firth was al even fenomenaal in A Single Man en in True Grit staat Bridges immers zo mogelijk nog scherper te acteren dan in Crazy Heart. Maar ook Tom Hanks won in de jaren '90 twee jaar na elkaar een Oscar.

Twee jongere kerels vullen de lijst aan: James Franco (32) is al enkele jaren opmerkelijk bezig en bereikt met 127 Hours een voorlopig hoogtepunt. Jesse Eisenberg (27) wist ons in het verleden al enkele keren behoorlijk te irriteren (Cursed, The Hunting Party), maar zijn onhebbelijkheid kwam hem wel van pas in The Squid and the Whale en uiteraard in The Social Network, waarin hij Facebookoprichter Mark Zuckerberg speelt. Grepen wellicht net naast die nominatie: Ryan Gosling voor Blue Valentine en Robert Duvall voor het extreem genietbare Get Low.

BESTE ACTRICE

Nicole Kidman heeft de laatste jaren weliswaar enkele misstappen gezet, ze blijft een toptalent en verdient die derde Oscarnominatie dan ook, in dit geval voor het drama Rabbit Hole waarin ze de moeder van een overleden kind speelt. Kidman heeft echter al een Oscar, in tegenstelling tot Annette Bening, voor de vierde keer genomineerd. In The Kids Are All Right is ze fenomenaal als lesbische moeder, maar zeer waarschijnlijk zal ze ook dit jaar het onderspit moeten delven: gedoodverfde winnares is Natalie Portman, die met Black Swan een tweede Oscarnominatie in de wacht sleept en op haar 29e aldus waarmaakt wat al voorspeld werd toen ze als 13-jarige doorbrak met Léon.

Ook de vierde genomineerde is een jonge actrice die ons maar blijft verrassen: de heerlijke Michelle Williams. Niet alleen een groot talent - en zeggen dat het allemaal begon in Dawson's Creek -, ook iemand die vaak voor erg interessante films kiest en de meer commerciële keuzes aan anderen laat. Haar rol in het waarschijnlijk beklijvende Blue Valentine levert haar een tweede Oscarnominatie op. Tenslotte is er Jennifer Lawrence. Kutsite voorspelde jaar een mooie toekomst toen ze enkele jaren geleden indruk maakte met The Burning Plain. Haar hoofdrol in Winter's Bone zet haar op de kaart en zoals u hier al las, gaan we nog veel meer van haar horen. 

Andere actrices die mogelijk kans hadden gemaakt op een nominatie zijn Tilda Swinton (Io Sono L'Amore) en Carey Mulligan (Never Let Me Go) en zelfs de Zweedse Noomi Rapace, onder thrillerfanaten bekend als Lisbeth Salander uit de Millenniumreeks van Stieg Larsson, werd genoemd als potentieel genomineerde.

BESTE ACTEUR IN EEN BIJROL

Een hoop bekend en getalenteerd volk stond te trappelen om in deze categorie genomineerd te worden, maar er zijn helaas slechts 5 plaatsjes. Eén ervan is  - eindelijk! - voor Christian Bale, een enorm veelzijdig acteur, die voor zijn rol in The Fighter spectaculair vermagerde (wat hij overigens ook al een keer deed voor The Machinist in 2004) en aldus het meest kans maakt op de Oscar. Ouwe rot Geoffrey Rush valt echter niet te onderschatten. De Australiër wordt voor zijn rol in The King's Speech beloond met een vierde Oscarnominatie.

Ook Mark Ruffalo krijgt eindelijk de waardering die hij verdient. De man zet nu al jaren formidabele rollen neer in de  meest diverse films. The Kids Are All Right levert hem een eerste Oscarnominatie op. Jeremy Renner daarentegen brak vorig jaar door dankzij The Hurt Locker, en wordt nu alweer genomineerd, dit keer voor zijn grimmige vertolking in The Town. Vijfde in de rij is de minder bekende John Hawkes. Fictiefans kennen deze fijne acteur uit Deadwood en Me and You and Everyone We Know. Hij wordt genomineerd voor Winter's Bone.

Dat wil zeggen dat andere kanshebbers teleurgesteld worden. Geen nominaties voor Matt Damon en Josh Brolin (True Grit), Vincent Cassel (Black Swan), Bill Murray (Get Low), Andrew Garfield en Arnie Hammer (The Social Network), Ed Harris (The Way Back), Aaron Eckhart (Rabbit Hole) of Sean Penn (Fair Game).

BESTE ACTRICE IN EEN BIJROL

Het boksdrama The Fighter neemt twee plaatsen in in deze categorie. De eindeloos charmante Amy Adams is al aan haar derde nominatie toe, De minder bekende Melissa Leo werd twee jaar geleden al genomineerd voor Frozen River. De bekendste genomineerde is echter Helena Bonham Carter. Ondanks haar indrukwekkende staat van dienst, is dit nog maar de tweede Oscarnominatie voor deze Britse actrice, die in The King's Speech de koningin speelt. De rest van de lijst bestaat uit twee onbekende dames - dit is bij uitstek de categorie daarvoor: de 14-jarige Hailee Steinfeld die in True Grit Jeff Bridges indrukwekkend weerwerk biedt - en de Australische Jacki Weaver, voor de weinig bekende film Animal Kingdom. Met haar 63 is ze de oudste genomineerde onder de acteurscategorieën. Aangezien er gewoonlijk wel enkele zeventigers of tachtigers onder de genomineerden zijn, is dat best jong.

De geweldige Dianne Wiest, van wie werd aanngenomen dat ze zeker genomineerd zou worden voor Rabbit Hole, is dus niet bij. Ook Barbara Hershey (Black Swan), Lesley Manville (Another Year) en Julianne Moore (The Kids Are All Right) hadden geen geluk.

BESTE BUITENLANDSE FILM

De Belgische inzending Illégal is alvast niet terug te vinden in deze categorie. De Belgische actrice Lubna Azabal speelt wel de hoofdrol in het Canadese Incendies van Denis Villeneuve, een film die overal lof oogst. Iñárittu's Biutiful is echter de grootste kanshebber (voor Mexico). Een aangename verrassing is de aannwezigheid van het Griekse Dogtooth, een zeer originele en gewaagde film (reeds te vinden in de betere videotheek). Susanne Bier - toch één van Denemarken's meest gereputeerde filmmakers, scoort met Hævnen (In a Better World), geschreven door onze favoriete Deen Anders Thomas Jensen. Vijfde kanshebber tenslotte is het Algerijnse Hors-la-loi.

Als u in de nacht van zondag 27 op maandag 28 februari klaarzit om te zien wie wat draagt, wie wat mee naar huis neemt en hoe debuterende presentatoren  Anne Hathaway en James Franco het er van af brengen, supporter dan vooral mee voor de Belgische kortfilm Na Wewe van Ivan Goldschmidt.

Meer details, de volledige lijst van nominaties en meer vindt u op de officiële site.

 

Sven De Schutter