Non-Stop

Genre: actiethriller | Duur: 1u46 | 2014 | Release: 25 Februari 2014 | Land: VS | Regie: Jaume Collet-Serra | Cast: Liam Neeson, Julianne Moore, Scoot McNairy, Michelle Dockery, Corey Stoll, Linus Roache, Lupita Nyong'o, Nate Parker

Actiefilms met Liam Neeson zijn de laatste jaren niet echt te vertrouwen. Met bedenkelijke producties als Taken (en de daaropvolgende sequels), Battleship of Unknown wist de rijzige acteur weliswaar volle zalen te lokken, prestigieus kon je ze moeilijk noemen. Met Non-Stop voegt Neeson ogenschijnlijk opnieuw een leeg actievehikel toe aan het lijstje, maar verrassend genoeg blijkt deze complexloze vliegtuigthriller uitermate spannend en vermakelijk te zijn.

Aan boord van een vlucht van de VS naar Londen, krijgt air marshall Bill Marks een onrustwekkend sms'je. Een onbekende dreigt ermee iedere 20 minuten iemand aan boord van het vliegtuig te laten sterven. De niet bepaald meer frisse Marks neemt zijn taak ernstig maar hoe meer hij tracht bloot te leggen van het mysterie en daarbij  passagiers en bemanningsleden op de rooster legt, hoe verdachter hij zichzelf maakt. 

Viegtuigthrillers blijven uiteraard werken omdat de ruimte waarbinnen de actie zich afspeelt strikt begrensd is, wat talloze uitdagingen biedt aan scenarioschrijvers. Niet alleen zitten een hoop mensen op elkaar gepakt zonder uitwijkmogelijkheden, er blijven altijd die dreigingen van terrorisme of een crash. In Non-Stop worden alle elementen benut. Zonder opmerkelijk inventief of diepgaand te zijn, ontwikkelt zich een heerlijk amusante en meeslepende whodunnit die elk moment in een rampenfilm kan omslaan. 

Hapklaar entertainment zonder de pretentie meer te zijn.

Op zich stelt het allemaal niet zo veel voor natuurlijk, maar cineast Collet-Serra weet hoe de ruimte visueel te vatten en houdt de vaart er in, waardoor je geen tijd krijgt om verder na te denken over hoe geloofwaardig het bv. is dat Marks als uitgebluste, alcoholverslaafde vijftiger de ene na de andere energieke aanvaller verslaat of hoe een beschadigde gsm in een handomdraai weer werkt. Neeson kwijt zich echter kundig van zijn taak, een laconieke Julianne Moore vermijdt dat het allemaal te ernstig wordt en in de bijrollen zien we interessant volk aan het werk waaronder de net doorgebroken Lupita Nyong'o uit 12 Years a Slave als stewardess en Corey Stoll uit de serie House of Cards.

Het scenario wikkelt de boel keurig en strak af, voegt er nog een streep sentiment, wat angstaanjagende landingstaferelen en een psychologische loutering aan toe en klaar is kees. Een hapklare brok aangenaam entertainment.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twee passagiers blijken uiteindelijk samen achter de opzet te zitten. Tom Bowen is één of andere gestoorde ex-militair met wraakgevoelens tegenover iets of iemand. Of zo. Zijn medestander is Zack White, de passagier die in het begin van de film Marks in de weg staat.