Monsoon Shootout
Genre:
| Duur: 1u28 | Release: 1 Januari 2013 | Land: Groot-Brittannië, Indië, Nederland | Regie: Amit Kumar | Cast: Nawazuddin Siddiqui, Vijay Varma, Tannishtha Chatterjee, Geetanjali Thapa, Sreejita De
Net als vele andere landen, kent ook Indië een nieuwe golf aan jong, vaak onafhankelijk talent. Het Brussels Festival van de Fantastische Film 2014 wijdde zelfs een speciale focus aan deze Indian New Wave. Een van de nieuwe stemmen is Amit Kumar, die zijn regiedebuut kwam voorstellen op het festival.
Monsoon Shootout is een spannende en stijlvolle thriller die zich afspeelt in de sloppenwijken van Mumbai. Adi, een nieuwe rekruut van het politiekorps, wordt ingezet om Shiva, een beruchte huurmoordenaar van de lokale gangsterbaas op te sporen. Wanneer hij en zijn chef gespot worden tijdens hun observatie, slaat Shiva op de vlucht. Adi achtervolgd Shiva en probeert hem te stoppen wanneer hij over een muur wil springen. Maar dan komt het cruciale moment in de film. Vuurt Adi zijn wapen af of niet?
Het centrale filosofische thema van de film draait rond hoe de keuzes die wij maken een invloed hebben op onze leefwereld. Dit doet de film door een narratieve structuur aan te bieden, vergelijkbaar met Tom Tykwer’s klassieker Lola Rennt, waarbij we drie verhaallijnen voorgeschoteld krijgen. Hierbij zien we hoe één kleine beslissing van iemand grote gevolgen kan hebben, in dit geval de keuze van Adi om zijn wapen al dan niet af te vuren.
Het centrale filosofische thema van de film draait rond hoe de keuzes die wij maken een invloed hebben op onze leefwereld
Hoewel de uitwerking van deze verhaallijnen redelijk voorspelbaar verloopt, voelt de film bijzonder fris aan door de sterke acteerprestaties en de sfeer die de film uitademt. De zware regenval en de donkere beelden geven de film een 'film noir'-look, maar dankzij het kleurenpallet, de muziek en de traditionele volkselementen heeft Monsoon Shootout ook een mystiek en exotisch element. Bovendien is Kumar niet vies van wat sociale kritiek in zijn film en legt hij de vinger op de wonde door de corruptie in zijn land en het contrast tussen arm en rijk te tonen.
Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de