X-Men: Days of Future Past

Genre: Science-Fiction | Duur: 2u11 | 2014 | Release: 21 Mei 2014 | Land: VS | Regie: Bryan Singer | Cast: Michael Fassbender, James McAvoy, Hugh Jackman, Elliot Page, Jennifer Lawrence, Ian McKellen, Peter Dinklage, Halle Berry, Nicholas Hoult, Omar Sy, Patrick Stewart

Het overaanbod aan comicverfilmingen maakt het bioscoopaanbod steeds eenzijdiger. De opwinding die ten tijde van de eerste X-Menverfilming waarneembaar was, is na twee in kwaliteit wisselende sequels, enkele spin-offs en een reboot, echter nog niet afgenomen. De aandacht voor karakterontwikkeling, de solide regie en de interessante cast die de X-Menfilms altijd al gekenmerkt hebben, is in deze nieuwe prent in die mate aanwezig dat deze productie net voldoende de routine overstijgt. 

 

 

Met Bryan Singer terug in de regiestoel, keren ook Ian McKellen, Patrick Stewart, Halle Berry en anderen terug nadat we in de vorige film een stap terug hadden gezet in de tijd, met een verjongde cast tot gevolg. Mooie vondst is deze rits steracteurs, waaronder dus ook Hugh Jackman, James McAvoy, Michael Fassbender en Jennifer Lawrence, allemaal samen te brengen in een verhaal dat zich in twee tijdsdimensies afspeelt. Wolverine reist dankzij de gave van één van zijn mutantencollega's immers naar de jaren '70 om er de jonge Magneto en Professor X te overtuigen samen te werken tegen de plannen van de overheid om mutanten te elimineren. 

Er is behoorlijk wat aandacht geschonken aan deze plot, waarbij de voorgeschiedenis van de karakters, zoals die in de vorige prenten werden opgebouwd, gerespecteerd werd. Ook de relatie tussen de protagonisten, o.a. tussen Magneto en Professor X, maar ook tussen X en Mystique, krijgt de nodige aandacht. Jammer dat dit wel voor dodelijke ernstige dramatiek zorgt. Een aantal personages pastte helaas ook niet in het scenario, waardoor enkele acteurs slechts in een cameo opduiken. De actietaferelen tussen de conversaties door getuigen van vakmanschap maar als er telkens wel een mutant is die met zijn of haar gave de boel kan redden, is de spanning echter amper voelbaar.

De actietaferelen tussen de conversaties door getuigen van vakmanschap maar als er telkens wel een mutant is die met zijn of haar gave de boel kan redden, is de spanning echter amper voelbaar.

Eén scène - Quicksilver die zich in een kogelregen begeeft om zijn kompanen te redden - steekt duidelijk boven de rest uit. Het is een guitige, visueel vernuftige en opwindende scène die jammer genoeg ook in de verf zet dat vele andere  momenten een tikkeltje banaal zijn. X-Men: Days of Future Past is aldus vermakelijk maar evenzeer vergetelijk popcornvoer. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien