Lucy

Genre: Science-Fiction | Duur: 1u29 | 2014 | Release: 8 Juni 2014 | Land: Frankrijk | Regie: Luc Besson | Cast: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Amr Waked, Choi Min-Sik, Analeigh Tipton, Pilou Asbæk

Luc Besson heeft best al wat troep afgeleverd, als producent en scenarist zelfs nog meer dan als cineast. Soms - en dat is het geval bij de vergezochte thriller Lucy - is het echter genietbare troep. 

 

 

De fabel dat de mens slechts 10% van de hersencapaciteit benut, deed ook in het leuke Limitless al dienst als bron van verbeelding. Besson gaat er van uit dat zijn protagoniste Lucy - een onschuldige jongedame die door accidentele inname van een nieuwe drug tot onmogelijke zaken in staat is - echter meer wordt dan enkel ontzettend intelligent. In staat om de dingen om haar heen te manipuleren weet ze weliswaar de Koreaanse maffiabende die het op haar gemunt heeft, weerwerk te bieden, maar overstijgt ze vooral het menselijke. 

Die invalshoek geeft Besson een reden om de actie deels op te offeren aan meditatieve blabla en de kijker te trakteren op een metabeeldenstroom  - gretig afgekeken van Samsara trouwens. Lucy mag nu en dan wel flink ass kicken, de scènes die op adrenaline voortrazen zijn teleurstellend beperkt. Besson gaat liever Terrence Malickgewijs de filosofische toer op maar dat steekt enkel zijn tempo stokken in de wielen.

Besson gaat liever Terrence Malickgewijs de filosofische toer op maar dat steekt enkel zijn tempo stokken in de wielen.

Lucy is dan ook niet zozeer een actiefilm als wel een sciencefictionthriller die echter ambieert meer te zijn en daar faalt. Gelukkig is Scarlett Johansson - na Her en Under the Skin alweer in een rol van ontmenselijkt wezen - in topform en maakt ze van Lucy een veel echter personage dan de oorspronkelijke gecaste Angelina Jolie dat zou doen. Morgan Freeman is voor de zoveelste keer een soort van mentor - welke grote ster kreeg van hem nog géén advies op het witte doek? - maar zijn rol is van weinig belang. 

Je zou dit goeie pulp kunnen noemen, al probeert Lucy vruchteloos meer te zijn dan dat. Niettemin vrij vermakelijke onzin. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucy weet dat ze de drug niet zal overleven en offert zichzelf op voor de mensheid door al haar kennis in een computer te stoppen. Mr Jang schiet haar neer net een seconde nadat ze tot stof vergaan is (door een gigantische ophoping van energie of zoiets).