The November Man

Genre: actiethriller | Duur: 1u48 | 2014 | Release: 10 Januari 2014 | Land: VS | Regie: Roger Donaldson | Cast: Pierce Brosnan, Olga Kurylenko, Will Patton

 

De bijna 70-jarige Roger Donaldson heeft in zijn carrière zijn vakmanschap nooit echt bewezen. Films als Species, Dante's PeakThe Recruit of The Bank Job zijn niet meer dan onopmerkelijke Hollywoodnonsens. Met het heerlijke The World's Fastest Indian en het meeslepende Thirteen Days toonde hij zich iets scherper, maar dat laat niet los dat hij op zijn best een geroutineerde inblikker is. The November Man maakt pijnlijk duidelijk dat Donaldson ook geen voeling meer heeft met hedendaags amusement. Dit hopeloos achterhaalde actievehikel komt zo oubollig en dwaas over dat het eigenlijk in de jaren '90 thuishoort. 

Maar zelfs meer dan 10 jaar geleden zouden we amper een goed woord kunnen over hebben voor de hersencelvernietigende allure waarmee The November Man zich door onze schedel boorde. Het afgezaagde verhaaltje draait rond een voormalige CIA-agent die verstrikt raakt in een vuil zaakje waarbij zijn vroegere protégé, de CIA zelf en een Russische presidentskandidaat betrokken zijn. Daarbij is het vooral een kwestie te ontdekken aan wiens kant hij zich hoort te scharen. Tussendoor wordt er vooral achtervolgd, geschoten en afgetroefd dat het een lieve lust is, met hoofdpijnopwekkende gevolgen.

Dit hopeloos achterhaalde actievehikel komt zo oubollig en dwaas over dat het eigenlijk in de jaren '90 thuishoort.

Donaldson kent amper maat en besteedt geen enkel moment aan het deftig uitwerken van plot of personages. In het geval van Olga Kurylenko is dat geen probleem: de ravissante schone steelt elke scène moeiteloos. De zowat bejaarde Pierce Brosnan tracht vruchteloos zijn testosterongehalte te etaleren, maar zijn geforceerde vertolking is haast lachwekkend. Laat deze vermoeiende, volstrekt overbodige prul dus gerust links liggen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien