The Judge

Genre: Drama | Duur: 2u21 | 2014 | Release: 26 November 2014 | Land: VS | Regie: David Dobkin | Cast: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D'Onofrio, Billy Bob Thornton, Dax Shepard

Robert Downey Jr. kan meer dan enkel een flegmatische superheld vertolken. Dat wisten we al, maar fijn dat The Judge hem de kans geeft dat nogmaals te tonen. Zet daar een ijzersterke Robert Duvall tegenover en je krijgt een drama dat zijn middelmatige en voorspelbare concept weet te overstijgen. 

 

 

Want we kunnen allemaal raden waar dat heen gaat, zo'n conflict tussen een conservatieve, knorrige oude rechter en zijn zoon Hank, een succesvolle maar kille advocaat. De twee gunnen elkaar net een knikje op de begrafenis van de mater familias, maar net wanneer Hank op het punt staat terug te keren naar Chicago, wordt zijn vader gearresteerd. Familiedrama en rechtbankthriller in één, hoe heerlijk ouderwets.

Laat ons daarbij de plotontwikkelingen niet te zeer met een kritische loep bekijken. Dit is een echte Hollywoodfilm, waarbinnen gebeurtenissen elkaar volgens een gekend narratief ritme opvolgen, afwisselend de familiehistorie en dan weer de rechtzaak in de verf zettend. Er worden geheimen en leugens blootgelegd, emoties komen boven, u kent dat wel. Alles steunt daarbij op de twee protagonisten, sterke karakters die uiteraard hun eigen principes en opvattingen op proef gesteld zien worden maar er warempel als een mooier mens zullen uitkomen. Enigszins klef uiteraard, maar al bij al vrij beheerst gebracht en uiteraard met ongelooflijk meesterschap gespeeld door een erg sterke cast. 

Dit is een echte Hollywoodfilm, waarbinnen gebeurtenissen elkaar volgens een gekend narratief ritme opvolgen. Enigszins klef uiteraard, maar al bij al vrij beheerst gebracht.

Downey Jr. lijkt maar al te vaak een versie van zichzelf te spelen, maar het blijft een genot hem bezig te zien. Als vader, als zoon, als broer, als advocaat, als minnaar: de man vat zijn personage in al zijn facetten. Ook Duvall lijkt getypecast natuurlijk, maar ook hij weet maar al te goed wie zijn personage is en weet het scherm op vermakelijke wijze te delen met zijn tegenspeler. Billy Bob Thornton, Vera Farmiga en Vincent D'Onofrio maken het spel af op de flanken. 

The Judge is ouderwets degelijk Hollywoodvoer, zonder verrassingen. Maar soms wil je als kijker precies krijgen wat je verwacht en dan kom je bij deze film geenszins bedrogen uit.  

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De rechter heeft wel degelijk iemand aangereden. Als hij zou toegeven dat hij zwaar ziek is, zou dat zijn straf aanzienlijk kunnen beperken maar dat wil de rechter uiteraard niet. Hank wil zijn vader echter ontzien en dwingt hem tot de getuigenis, waardoor de rechter uiteindelijk vier jaar gevangenis krijgt. Na enkele maanden komt hij vrij en gaat hij vissen met Hank. De rechter overlijdt tijdens het boottochtje. Hij heeft zijn zoon nog net kunnen toelichten waarom hij zo'n strenge vader was en verklaarde ook dat hij Hank de beste advocaat vindt die hij ooit ontmoette.