Unbroken

Genre: Drama | Duur: 2u17 | 2014 | Release: 1 Juli 2015 | Land: VS | Regie: Angelina Jolie | Cast: Jack O'Connell, Domhnall Gleeson, Garrett Hedlund, Finn Wittrock, Jai Courtney, Luke Treadaway

Unbroken vertelt het haast ongelooflijke maar waargebeurde verhaal van Louis Zamperini, een olympisch atleet die in de tweede wereldoorlog gevangen wordt gezet in een Japans strafkamp. Een gedroomd verhaal voor een film, want de man kende enkele immense beproevingen. Dit levert een oerdegelijke prent op die echter lang niet de triomf is geworden die er van verwacht werd.

 

Angelina Jolie, als regisseur aan haar tweede film toe, kreeg een scenario in handen dat o.a. door de broers Coen geschreven werd. Meteen stelde het duo ook hun vaste cameraman Roger Deakins ten dienste van het project. Toch weet al dat talent dit meeslepende verhaal maar net boven de middelmaat uit te laten steken. De film oogt als vakwerk en bevat enkele indrukwekkende scènes, maar weet de tragiek van de gebeurtenissen met onvoldoende diepgang weer te geven. Bovendien haalt enig sentiment het van oprechte emoties. Zamperini komt bij momenten naar voor als een onpersoonlijk subject dat ten dienste staat van de plot, eerder dan dat hijzelf de protagonist is. Dat Unbroken een roman is van de schrijfster van het al even nadrukkelijk glorieus wezende Seabiscuit, verklaart al veel. 

Een oerdegelijke prent op die echter lang niet de triomf is geworden die er van verwacht werd.

Met Jack O'Connell heeft Jolie nochtans een uitmuntend hoofdacteur aan boord gehaald. De jonge Brit balanceerde na Starred Up op de rand van een grote doorbraak (wat we hier al voorspelden) en bevestigt bij deze met overtuiging. Met de onbehouwen charme van de grote acteurs uit de jaren '40 en '50, weet hij zich het personage prachtig eigen te maken. Ook in de bijrollen wisten de makers interessante acteurs te casten.

Cinema kan vele functies hebben. Als één ervan het brengen van odes is aan mensen met een onwaarschijnlijke levensloop, is Jolie in haar opzet geslaagd. Een echt doorleefde en bezielde bijdrage aan de cinema heeft ze er niet mee gecreëerd, maar Unbroken houdt zich op het grote doek eigenlijk even kranig overeind als zijn hoofdpersonage.  

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien