Giovanni's Island

Genre: Animatie | Duur: 1u45 | Release: 1 Januari 2014 | Land: Japan | Regie: Mizuho Nishikubo | Cast: Polina Ilyushenko, Toshiyuki Nishida, Yukie Nakama, Yusuke Santamaria, Junya Taniai, Kaoru Yachigusa, Kouta Yokoyama

In 1988 verscheen Grave of the Fireflies, een ontroerende animatiefilm van Isao Takahata die samen met Akira en My Neighbour Totoro de Japanse anime op de wereldkaart zette. In hetzelfde jaar dat Takahata zijn laatste film, The Tale of Princess Kaguya, uitbracht, verscheen met Giovanni’s Island een soort eerbetoon aan zijn meesterwerk.

Net als in Grave of the Fireflies volgt het verhaal twee kinderen, hier twee broers, die proberen te overleven in het tumult veroorzaakt door de Tweede Wereldoorlog. Regisseur Mizuho Nishikubo verplaatst de setting naar een klein eiland tijdens de laatste dagen na de oorlog en de harde maanden die erop volgden voor het Japanse volk. De film belicht zo de bezetting van de Kuril-eilanden en deportatie door de Russische troepen, onder meer van de kleine gemeenschap van dit eiland.

Nishikubo brengt deze gebeurtenissen op een ontroerende manier in beeld, net omdat ze verteld worden vanuit het oogpunt van kinderen. Zij ervaren de oorlog immers op een andere manier dan volwassenen. Naast de meer dramatische momenten, zien we ook hoe de twee broertjes hun Russisch buurmeisje bevrienden. Op school spelen ze tikkertje met hun klasgenoten en de Russische kinderen of beginnen ze volksliedjes door elkaar te zingen. Maar eens de Japanners gedeporteerd worden en terechtkomen in concentratiekampen, neemt de film een veel somberdere toon aan.

Nishikubo brengt de gebeurtenissen op een ontroerende manier in beeld, net omdat ze verteld worden vanuit het oogpunt van kinderen.

Hoewel Giovanni's Island naar het einde toe op dezelfde emotionele toon resoneert als Grave of the Fireflies, weet de film op visueel niveau niet dezelfde productiewaarde aan de dag te leggen. De handgeschilderde achtergronden, die bij momenten doen denken aan de penseelstroken van Van Gogh, zien er fantastisch uit. Maar de eenvoudige en ruwe animatiestijl van de personages laat veel te wensen over en doet vaak denken aan de alledaagse Japanse cartoons. Dit zorgt ergens voor een visuele inconsistentie die voor een lichte domper zorgt tijdens het kijken deze animatiefilm. 

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadat ze terechtkomen in het concentratiekamp, verzwakt het kleinste broertje Kanta enorm. Wanneer ze op zoek gaan naar hun vader, die zich in een ander kamp bevindt, sterft Kanta op de terugweg. Jaren later zien we hoe de oudste broer terugkeert naar het eiland en de kleindochter ontmoet van het Russische meisje.