Run All Night

Genre: Actiethriller | Duur: 1u54 | 2015 | Release: 1 Januari 2015 | Land: VS | Regie: Jaume Collet-Serra | Cast: Liam Neeson, Ed Harris, Joel Kinnaman, Nick Nolte, Vincent D'Onofrio, Genesis Rodriguez, Boyd Holbrook, Bruce McGill, Common

Run All Night is na Unknown en Non-Stop de derde samenwerking tussen Liam Neeson en de Spaanse cineast Jaume Collet-Serra en is opnieuw een rechttoe-rechtaan actiethriller die niet bepaald kans zal maken op filmprijzen maar waarvoor niemand zich hoeft te schamen. De kijker die ervan geniet evenmin trouwens. 

 

Neeson kruipt in de lichtjes vermoeide huid van Jimmy Conlon, de handlanger van een machtige crimineel, voor wie hij doorheen de jaren tal van smerige klussen klaarde. Het kostte hem zijn eigen geluk: niet alleen ligt hij wakker van alle moorden die hij pleegde, hij verloor ook het contact met zijn zoon Mike, die een fatsoenlijk leven heeft opgebouwd. Toch kruisen de paden van vader en zoon elkaar opnieuw, wanneer ze zich door allerlei omstandigheden de gezamenlijke wrok van Jimmy's baas op de hals halen. Tijdens een allesbepalende nacht zal de strijd gestreden worden, maar Jimmy hoopt er ook een punt mee te kunnen zetten achter zijn verleden.

De gegroefde koppen van Liam Neeson en Ed Harris - die Jimmy's baas en beste vriend speelt - bepalen mee de nostalgische ondertoon van deze degelijke actieprent. Run All Night is per uitzondering dan ook een misdaadfilm waarin de criminelen niet bepaald genieten van hun job. Dat het leven hen in deze omstandigheden heeft gebracht, maakt van de oudere figuren in de film ook tragische personages. De aangedikte vertolkingen dienen perfect het vlakke scenario dat zonder veel poespas de relaties tussen de personages schetst.

De gegroefde koppen van Liam Neeson en Ed Harris bepalen mee de nostalgische ondertoon van deze degelijke actieprent.

Run All Night is volstrekt pretentieloos, hapklaar en rechtlijnig amusement dat na een reeks gevarieerde actietaferelen, een scheut familiaal sentiment en enige loutering de boel keurig afhandelt. Dat dat zo ongeveer dezelfde slotzin is als onze recensie van Non-Stop, legt meteen ook de formule bloot. Het mag dus stilaan ook nog eens een andere kant op gaan, beste Liam. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jimmy knalt eerst zijn baas neer, die in zijn armen sterft. Hij is bereid zich aan de politie over te geven en sluit vrede met zijn zoon, waarbij hij ook kennis maakt met diens gezin. De door Shawn ingehuurde moordenaar is echter de verblijfplaats van de familie te weten gekomen en komt er vader en zoon alsnog afknallen. Met zijn laatste krachten weet Jimmy hem uit te schakelen, waarmee hij nogmaals heeft weten te vermijden dat Mike een trekker moet overhalen. Tenslotte sterft Jimmy met in zijn hand de lijst van slachtoffers voor inspecteur Harding.