Hadwin's Judgement

Genre: eco-docu | Duur: 1u27 | Release: 1 Januari 2015 | Land: Canada, Groot-Brittannië | Regie: Sasha Snow | Cast: Douglas Chapman

“In the beginning human beings were given a sacred trust to act as the guardians of life on earth. Apparently, the original intent was for us to use all life with respect, compassion and digression. We were to pass this message and the torch of life to exceeding generations as a trustful pact. We managed quite nicely as long as we maintained direct connections and interactions with living organisms. These connections produce inner contentment, harmony, sensitivity and respect. But few other people than the indigenous peoples understand. We started going wrong by losing this direct contact with life.”  

Grant Hadwin

Doorheen de voorbije eeuwen is er met toenemende kracht al een aanzienlijk deel van de natuur tegen de vlakte gegaan, en dat allemaal om de onverzadigbare behoefte aan hout en vrije ruimte te vervullen. Voor bosbeheerder Grant Hadwin werd het allemaal te veel. Vol energie en liefde voor de natuur trok hij de wildernis van het Canadese eiland Haida Gwaii in om uit te zoeken welke bomen het meest geschikt waren om te kappen. Toen zijn bewondering voor de bossen aanwakkerde, geraakte hij er meer en meer van overtuigd dat men een fragiel ecosysteem niet zomaar even kan herorganiseren. Het toezien op de buitensporige ontbossing dreef hem tot obsessie en waanzin. Ten einde raad pleegde hij de meest onverwachte en tegenstrijdige misdaad mogelijk met een tragische afloop tot gevolg.

Door middel van re-enactment en de getuigenissen van Hadwin’s kennissen en ex-collega’s en andere natuurliefhebbers, probeert filmmaker Sasha Snow te achterhalen wat Grant tot zijn onbegrijpelijke daad dreef. De getuigenissen zijn doeltreffend en zetten het belang van het natuurbehoud met allerlei mooie inzichten in de verf. Zo wordt onder andere de mythe van The Golden Spruce geïntroduceerd, een zeldzame 300 jaar oude dennenboom, waarop uitzonderlijk goudkleurige naalden groeiden. Ondertussen zien we knap geschoten natuurbeelden van Canadese wouden terwijl Go-Pro beelden, op kranen bevestigd, de afschuwelijke verwoesting ervan onthullen. De nagespeelde fragmenten zijn niet altijd een evenwaardige aanvulling doordat ze nogal manipulatief en groots opgezet zijn.

De getuigenissen zijn doeltreffend en zetten het belang van het natuurbehoud met allerlei mooie inzichten in de verf.

Hadwin’s Judgement gaat over de relatie tussen mens en natuur en hoe sterk verstoord die is geraakt. Toegegeven, dit aandoenlijk relaas van Hadwin smeekte wel om een verfilming. Zonder zijn daden te vergoelijken bieden de getuigenissen een aannemelijk inzicht en wordt er vermeden dat de man bestempeld wordt als een ordinaire freak. Zijn doorzettingsvermogen en toewijding roepen zelfs bewondering op, anderzijds is zijn onvermogen tot verzoening met de realiteit bedroevend. Wel jammer dat we niet meer te weten komen over de man zijn verleden. Zo laat de film achterwege dat hij vier kinderen heeft. Hoe komt het dat de man van in het begin al zo explosief was? Ergens blijft hij toch een schim. De film bevat een zeker thrillergehalte en doet je geloven dat de ondoorgrondelijke natuur iets onherbergzaams heeft en enkel dient aanschouwd te worden met respect. Helaas blijft de industrie zich de natuur in snel tempo toe-eigenen.

Bert Coppens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om zijn verontwaardiging uit te drukken beslist Hadwin om de beschermde Golden Spruce om te zagen. Volgens hem is het hypocriet dat men deze zeldzame boom in bescherming neemt en tegelijk alle natuur eromheen ontbost. Heel Canada walgt van zijn daad en Hadwin wordt berecht. Om zijn beweegredenen kracht bij te zetten beslist hij om met zijn kano van het eiland naar zijn proces op het vaste land te varen. Hadwin kwam uiteindelijk nooit op zijn proces opdagen. Nadat enkele maanden later zijn vernielde kano aanspoelde ging men ervan uit dat hij onderweg verdronken was.