Mission: Impossible - Rogue Nation

Genre: actie | Duur: 2u11 | Release: 5 Augustus 2015 | Land: | Regie: Christopher McQuarrie | Cast: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Simon Pegg, Ving Rhames, Alec Baldwin, Sean Harris

In de oorspronkelijke Mission Impossible-serie uit 1966 lag de nadruk aanvankelijk vooral op de uitgekiende tactieken waarmee het IMF-team, met behulp van vindingrijke gadgets, omzichtig te werk ging om in vijandelijke organisaties en overheden te infiltreren. Van explosies en autoachtervolgingen was er toen nauwelijks sprake. In de flitsende actiefilms, waarbij Tom Cruise tot op vandaag nog steeds al zijn stunts zelf zou uitvoeren, is de essentie en de charme van de reeks deels verloren gegaan. Enkel Brian De Palma wist de suspense van vroeger nog met dezelfde speelsheid te vatten.

 

Toch kon Cruise als producer genoeg getalenteerde filmmakers aantrekken zodat deze films – afgezien van John Woo’s slow motion-festijn – stuk voor stuk amusante blockbusters werden. Ook Christopher McQuarrie levert nu een waardevolle bijdrage aan de franchise. Aangezien deze cineast al sinds Valkyrie een goede verstandhouding heeft met de acteur, leek de keuze van Cruise wel evident. Tenslotte gaf McQuarrie Jack Reacher de ouderwetse klasse die een Mission Impossiblefilm nodig heeft. Hij pende niet enkel het scenario neer maar mocht ook nog plaatsnemen in de regiestoel.

Het IMF-team ligt opnieuw onder vuur doordat de geheimzinnigheid van het bestaan ervan niet meer strookt met een maatschappij die meer vraagt om transparantie. Ondertussen is The Syndicate, een misdaadorganisatie van ex-geheime agenten, Ethan Hunt op het spoor. Met de hulp van geïnfiltreerde Britse geheim agente Ilsa Faust, kan Hunt ontsnappen en tracht hij de leider van de organisatie te ontmaskeren en uit te schakelen. Ook Benji, Luther en William Brandt steken Hunt een handje toe om het voortbestaan van het IMF veilig te stellen. 

Rogue Nation is vakkundig gechoreografeerde en doorspekt met de trefzekere ingrediënten, al blijft een persoonlijke toets van de cineast uit.

Ondanks Tom Cruise de wereld blijft ergeren met zijn ziekelijke Scientologypropaganda - zie Going Clear: Scientology and the Prison of Belief van HBO! – blijft hij als producent en actieheld een gevestigde waarde. Simon Pegg zorgt opnieuw voor de nodige humor en zelfs Jeremy Renners personage draagt bij tot enkele komische momenten. Rebecca Ferguson is een prima nieuwkomer, al had haar personage gerust tot een sterkere vrouw uitgewerkt mogen worden. Robert Elswit - huiscameraman van P.T. Anderson - is opnieuw van de partij en brengt alles behoorlijk in beeld, zoals de scènes in het Weense operagebouw uitstekend illustreren.

Rogue Nation is net zoals Ghost Protocol een vakkundig gechoreografeerde prent die opnieuw doorspekt is met de trefzekere ingrediënten: humor, leuke gadgets, waanzinnige stunts, een ijzingwekkende schurk en een bloedmooie vrouw. Anderzijds ontbreekt hier opnieuw de persoonlijke toets van een meer visionaire filmmaker. Zo wisten Sam Mendes (Skyfall) en Paul Greengrass (The Bourne Ultimatum) hun films visueel wel van een authentiek karakter te voorzien en dieper te graven in de psyche van hun personages. In dat opzicht komt deze film ietwat voorbijgestreefd over en missen de makers de kans om de franchise een frisse wind in te blazen. Maar buiten het gebrek aan suspense en een nogal langdradige climax is dit absoluut vermakelijke zomerpret.

Bert Coppens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De opdrachtgever van Ilsa, de directeur van Britse geheime dienst, heeft The Syndicate opgestart maar dit plan liep uit de hand en daarom probeert die directeur al het bewijsmateriaal te wissen. Wanneer blijkt dat het IMF team een kopie heeft gemaakt van het gegevens, wordt Benji ontvoerd door de leider van The Syndicate Solomon Lane in ruil voor het bewijs. Ethan en de rest van het team kunnen het complot blootleggen en Lane in de val lokken.