Self/less

Genre: Science-fiction | Duur: 1u56 | 2015 | Release: 29 Juli 2015 | Land: VS | Regie: Tarsem Singh | Cast: Ryan Reynolds, Matthew Goode, Ben Kingsley, Natalie Martinez, Derek Luke, Michelle Dockery

Na Matthew McConaughey, lijkt ook Ryan Reynolds zijn carrière een nieuwe wending te willen geven. Hoewel hij zijn talent kan tonen in films als The Voices en The Captive, lijken zijn laatste films nog steeds niet de middelmaat te overstijgen. Wat ook gezegd worden van Self/less, een futuristische actiethriller waarmee regisseur Tarsem Singh zijn eerste stappen waagt in het science-fictiongenre.

 

Singh staat vooral bekend om zijn visueel bombastische fantasieverhalen als The Cell, The Fall en Immortals, vaak schoolvoorbeelden van ‘stijl boven inhoud’. Met Self/less weet de cineast helaas minder zijn stempel door te drukken. De beelden zien er wel gelikt uit, maar Singh weet te weinig durf en originaliteit aan de dag te leggen om boven de standaard Hollywoodthriller uit te komen. Het meeste lof is hier weggelegd voor het indrukwekkende set- en interieurdesign.

Hoewel best nog wel entertainend, kampt het verhaal helaas met dezelfde problemen. De film kent nochtans een interessant uitgangspunt, dat veel weg heeft van een gemoderniseerde versie van Frankenheimers Seconds. Ben Kingsley speelt Damian, een terminaal zieke vastgoedmakelaar die komt aankloppen bij een geheimzinnig bedrijf dat zijn geest kan transplanteren naar een nieuw, genetisch gekweekt lichaam. Volop genietend van zijn vernieuwde jeugd, krijgt hij echter hallucinaties die hem doen vermoeden dat er meer aan de hand is.

Eens Damian ontdekt waar zijn lichaam vandaan komt, vervalt de film al snel in een dertien in een dozijn-actiefilm. Daar waar het eerste deel van de film interessant gedachtevoer bood rond sterfelijkheid, identiteit en menselijkheid, vervalt Self/less in een aaneenschakeling van autoachtervolgingen en schiet- en handgevechten, en wordt een verdere psychologische uitdieping grotendeels achterwege gelaten. Deze actiescènes bieden Reynolds wel de kans om zich te profileren als actieheld, wat mooi meegenomen is voor de aankomende Deadpool-film, al heeft hij duidelijk meer in zijn mars.

Singh weet te weinig durf en originaliteit aan de dag te leggen om boven de standaard Hollywoodthriller uit te komen

De plotse koersverandering resulteert uiteindelijk in een obligaat en tenenkrommend happy end. Self/less weet zijn ambities dus nooit waar te maken en het is spijtig dat dit project niet in handen gevallen is van een regisseur die het meer naar zijn eigen hand had kunnen zetten.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Damian ontdekt dat het bedrijf lichamen koopt, in dit geval van een ex-soldaat Mark die zijn lichaam verkocht om zijn zieke dochter te redden. Samen met de vrouw en dochter van Mark, slaat hij op de vlucht. Maar wanneer zij ontvoerd worden, probeert Damian de schuilplaats van het bedrijf binnen te dringen en het te vernietigen. Hierna geeft hij de controle terug aan Mark die zich herenigt met zijn gezin op een tropisch eiland.