Je suis mort mais j'ai des amis

Genre: Komedie | Duur: 1u36 | 2015 | Release: 17 Juni 2015 | Land: België, Frankrijk | Regie: | Cast: Bouli Lanners, Wim Willaert

Vlaming, Waal, Barack Obama. Bijwijlen lusten we allemaal bier en Bratwurst. Dat geldt zeker voor de archetypes die in deze film rondhossen: punkrockers die zich way past their primeblijven omringen met snerpende gitaren en fijne rookwaren – wat moeten ze anders?

 

Als hun frontman Jipé het loodje legt, gaan de bandleden pas echt in overdrive. Om hun maat te eren willen ze een geplande Amerikaanse achterafzaaltjestour toch afwerken. Op naar L.A.! De as van de overledene kan dan mee de podia op. Maar eerst moeten ze de urn nog bemachtigen. Bovendien komt Jipé’s geheime lover boven water: een stevig besnorde, Frans-Algerijnse militair.

Yep, Je Suis Mort is een schuddebuikende kolderbrigade en voyage. Per definitie geen spek voor ieders bek. Maar luidop lachen zal je –sowieso een unicum in het quasi onbestaande universum van de Belgische bioscoopkomedie. Vliegtuigcrashes, wilde achtervolgingen en erg mooi gefotografeerde landschappen maken de rit entertainend. De bad taste komt met een snuif brute tragiek.  

Dan hebben we het niet alleen over de personages van klasbakken Willaert en Lanners, want dat de boertige bonken toch van grote emoties overlopen is weinig verrassend. Onze helden komen –tegen hun zin- ook in een haveloos stuk Noord-Canada terecht, waar de lokale Inuït de uitgeleefde rockers een matte spiegel voorhouden. Aan welke kant van de grens je ook zit, overleven doe je op droge, dan wel over the top humor. Aki Kaurismäki knikt goedkeurend. Je Suis Mort Mais J'ai des Amis is daarom de leukste Belgische roadmovie in jaren.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien