Wit is het nieuwe zwart - maar het blijft wel KUT

Zestien jaar geleden zag Kutsite het licht. Een ongesofisticeerd, studentikoos filmwebsiteje met nu en dan van de pot gerukte recensies die stilistisch wel eens het rechte pad verlieten en net iets te veel focusten op de tieten van Kate Winslet. Uw scherm zag er destijds overigens volkomen zwart uit als u onze site bezocht. 

Intussen hopen we geëvalueerd te zijn naar een nog steeds sympathieke maar ook oordeelkundige website met min of meer fatsoenlijk geschreven en beargumenteerde filmrecensies. Niet altijd even volledig - kun je het beter, laat het ons weten - maar wel onafhankelijk. Dat houdt vooral in: zonder reclame, zonder sponsoring en zonder de hielen te likken van Vlaamse filmmakers en -verdelers. Liefde voor de film blijft ons devies, maar als het slecht is, zeggen we het ook.

De lezer had intussen al enkele jaren de keuze om de site in wit of zwart te lezen. Na enig geklus willen we jullie nu graag onze vernieuwde site voorstellen, waarbij we het zwart definitief achter ons laten. Het blauw dat altijd al ergens aanwezig is geweest op de site, geven een prominentere rol. Verder houden we het wit. 

De inhoud mag dezelfde blijven, maar de voornaamste vernieuwing is u wellicht niet ontgaan: onze naam. We hebben wat afgedebatteerd op onze redactie. Hoe serieus neem je jezelf als website door Kutsite te heten? Is dat alles welbeschouwd geen erg puberale naam? Zijn er geen meer cultureel verantwoorde, hippe, flashy namen die goed staan achter een hashtag, bij de intellectuelen onder ons een fijn glimlachje van herkenning op het gezicht toveren en je ook spontaan en zonder gêne deelt met je eveneens op facebook aanwezige moeder of twitterende oud-leraar? Ja!

Kutsite.com wordt dus Kutfilm.be. Omdat dat duidelijker aangeeft waar we het over hebben. Omdat het nog tegendraads genoeg klinkt. Omdat het ons op semantisch vlak broederlijk verbindt met onze zustersite Kortfilm.be. En omdat we niet per se salonfähig hoeven te zijn. Steeds meer schabouwelijk geschreven filmsites en -blogs trachten hun weg te vinden naar de lezer, vaak zonder kennis van zaken herkauwend wat ergens anders al stond en  karakterloos en ongeredigeerd gezwets over de lezer uitstortend. Dan kun je maar beter op zijn minst Kutfilm heten om de lezer bij te blijven.

Wij gaan dus verder gewoon door, en u hopelijk ook. Hou gerust contact zodat we elkaar verder kunnen leren kennen. 

 

Sven De Schutter