The Smell of Us

Genre: Drama | Duur: 1u32 | 2014 | Release: 0 - | Land: Frankrijk | Regie: Larry Clark | Cast: Hugo Behar-Thinières, Lukas Ionesco, Michael Pitt, Larry Clark, Théo Cholbi

Larry Clark volhardt in het enige waar hij meent goed in te zijn: het portretteren van (zelf)destructieve jongeren. In de jaren '90 leverde dat relevantie op: Kids is een klassieker die de tijdsgeest wist te vatten, Bully een onthutsend drama. The Smell of Us laat ons concluderen dat voor deze nieuwe generatie nóg minder hoop mag gekoesterd worden en we het nihilisme lang voorbij zijn. Waar de tieners uit Kids vooral uit waren op lichamelijk genot, worden de pubers uit The Smell of Us vooral gekenmerkt door de achteloze, apathische manier waarop ze hun jonge lichamen beschadigen. 

 

Hoewel werk van Clark vooral teert op sfeer en personages, verraadt het gebrek aan plot van deze prent nu vooral hoe weinig hij nog te vertellen heeft. Centraal staan enkele jongens die zichzelf prostitueren, maar je kan daarbij geenszins van een uitdieping van personages of enige psychologische context spreken. We aanschouwen het gedrag van de protagonisten zonder enige betrokkenheid en al snel valt de verpletterende leegte van deze film niet te ontkennen. The Smell of Us gaat werkelijk nergens over en kan amper verhullen niet meer te zijn dan voyeurisme of een antieke poging te choqueren. 

Clark geneert zich immers niet zonder enige dramatische of narratieve reden de lijven van zijn hoofdacteurs grondig te verkennen, met de focus op oksel- en schaamhaar en talloze shots - er komt echt geen einde aan - van het kruis van de tieners. Valt er enig artistiek of esthetisch genoegen te beleven aan het maniakale staren naar tienerlijven, in het bijzonder in situaties die ongezond, onrustwekkend, normloos te noemen vallen? Misschien in bepaalde omstandigheden - Clark heeft beslist al krachtige fotoreeksen gemaakt rond die thema's - maar hij doet in dit geval wel erg weinig moeite zijn voyeuristische neigingen te verhullen, waardoor The Smell of Us helaas een weergave lijkt van perverse fantasieën. 

The Smell of Us gaat werkelijk nergens over en kan amper verhullen niet meer te zijn dan voyeurisme of een antieke poging te choqueren.

Of dat onsmakelijk, immoreel of vergezocht is - misschien daagt Clark ons wel uit dit sexy te vinden - moet iedereen zelf maar bepalen, maar niemand zal er omheen kunnen dat dit een nietszeggende fim is, vol betekenisloze, soms zelf genante of wansmakelijke scènes die enkel op effect mikken, die slecht geacteerd zijn, op een achterhaalde, futloze manier in beeld gezet en gemonteerd werden en ons dus laten concluderen dat Larry Clark van geen enkel belang meer is en zijn volgende productie op gespecialiseerde websites thuishoren. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien