Shaun the Sheep Movie

Genre: Komedie | Duur: 1u25 | 2015 | Release: 8 April 2015 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Mark Burton, Richard Starzak | Cast:

De animatiemeesters van Aardman (Chicken Run, Wallace & Gromit) zouden onze bioscoopzalen eigenlijk nog veel vaker moeten opfleuren, al willen we gerust aanvaarden dat hun met veel precisie samengestelde beelden een echt titanenwerk vormen dat jaren aansleept. Deze filmversie van de populaire kinderreeks Shaun the Sheep, toont eens te meer dat vakwerk, inventiviteit en humor niet alleen bij Pixar tot verrukkelijke animatiefilms leiden.

 

Voor de gelegenheid verplaatsen Shaun het schaap en de rest van zijn kudde - inclusief de hond Bitzer - zich naar de grote stad, waar ze hun geliefde boer trachten terug te vinden. Die lijdt echter aan geheugenverlies en denkt dat hij een kapper is. Een nietsontziende asielbewaker zit de bende intussen achterna. 

Dit leuk bedacht verhaaltje zit tjokvol fijne details en slimme vondsten (let eens op de figuranten van allerlei afkomst!) waardoor je de ene na de andere heerlijke scène krijgt voorgeschoteld. De stop-motionanimatie is daarbij van meesterlijk niveau. Maar Shaun the Sheep is niet zomaar een fantasierijk schouwspel. Het scenario leunt op zijn krachtige personages en reflecteert op  de band die ze doorheen de jaren met elkaar hebben opgebouwd en het belang van een warme thuis. Zo ontwikkelt zich een alleraardigste, ontroerende komedie vol grappen van de meest diverse niveaus. De satire op de hipstercultuur, de gekke grimassen en verkleedpartijen, de referenties naar films en popcultuur, het gestuntel en de (letterlijke) varkensstreken wisselen elkaar af in een niet aflatende humorstroom. En dat allemaal zonder dialogen, waardoor het geenszins uitmaakt in welke taal je de film bekijkt. 

Vakwerk, inventiviteit en humor leiden niet alleen bij Pixar tot verrukkelijke animatiefilms.

Shaun the Sheep is uiteindelijk dus zo'n heerlijke film dat je hem na afloop eigenlijk gewoon nog een keer wil zien. Een weldadiger en vernuftigere film krijg je dit jaar wellicht niet te zien. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien