The Good Dinosaur

Genre: Animatie | Duur: 1u33 | 2015 | Release: 25 November 2015 | Land: VS | Regie: Peter Sohn | Cast: Jeffrey Wright, Frances McDormand, Steve Zahn, Anna Paquin, Sam Elliott

De laatste jaren legde Pixar een nogal wisselvallig traject af. Films als Cars 2 en Monters University hadden niet dezelfde impact als instant klassiekers zoals Wall-E of Ratatouille. En ook al bewezen ze met het heerlijke Inside Out dat ze op vlak van animatie en originaliteit nog steeds uitmuntend kunnen scoren, geeft The Good Dinosaur het gevoel dat het net dat tikkeltje meer had kunnen zijn.

 

Wellicht hadden de makers grote ambities. Maar tijdens het productieproces geraakte cineast Bob Peterson (Up) het noorden kwijt en werd hij aan de kant geschoven. Peter Sohn nam de fakkel over en wist van dit prehistorisch avontuur alsnog een charmante kinderfilm te maken. Het is dan ook meteen duidelijk dat hier op een jonger publiek wordt gemikt.  

We bevinden ons in een wereld waarin de asteroïde die de dinosaurussen uitroeide de Aarde dan toch gemist heeft. Hierdoor zijn de dino's verder geëvolueerde en zijn ze blijkbaar intelligent genoeg om aan landbouw te doen. De kleine apatosaurus Arlo moet hierbij helpen maar in vergelijking met zijn broertjes mist hij de nodige moed. Wanneer een dief met het eten gaat lopen, wordt hij tijdens de achtervolging door het wassende water van een rivier meegesleurd. Hij zal zich van zijn dapperste kant moeten tonen om zijn weg naar huis terug te vinden. Gelukkig krijgt hij hierbij de hulp van een primitief jongetje.

The Good Dinosaur blaakt niet meteen van originele vondsten. Het verhaaltje van de jongeling die zijn angsten moet overwinnen voelt iets te vertrouwd aan. We krijgen echter verschillende aaibare figuren die de kijker moeiteloos voor zich weten te winnen. Opmerkelijk is dat de scenaristen bij momenten spaarzaam zijn gebleven met dialogen. Deze keer is er dan ook geen duidelijke antagonist en zijn het eerder de natuurelementen die voor de nodige uitdagingen zorgen. De film mist hier alvast niet aan technisch vernuft en de landschappen zien er ronduit verbluffend uit.

The Good Dinosaur pakt uit met verschillende aaibare figuren die de kijker moeiteloos voor zich weten te winnen.

The Good Dinosaur is dus best charmant vermaak dat bij momenten zelfs voor ontroering zorgt. De komende jaren staan er nog enkele sequels op til. Het is de vraag of Finding Dory, Cars 3, Toy Story 4 of The Incredibles 2 niet iets te veel van hetzelfde zullen brengen.

Bert Coppens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arlo en zijn mensenvriend worden bedreigd door enkele vliegende dino's. Hij verzameld de moed bij elkaar om ze te verslaan en red de jongen uit de kolkende rivier. De jongen wordt terug herenigd met zijn familie en even later is ook Arlo terug thuis.