Men & Chicken

Genre: Komedie | Duur: 1u44 | 2015 | Release: 20 April 2016 | Land: Denemarken | Regie: Anders Thomas Jensen | Cast: Mads Mikkelsen, Nicolas Bro, Søren Malling, Nikolaj Lie Kaas, David Dencik | Scenarist: Anders Thomas Jensen

Tien jaar na Adam’s Apples kruipt Anders Thomas Jensen nog eens in de regisseursstoel voor Men & Chicken. De Deen pende in de tussentijd nog heel wat scenario’s neer, waaronder dat van The Salvation en The Shamer’s Daughter, of zijn veelvuldige samenwerkingen met Susanne Bier (A Second Chance, In A Better World).  Maar zijn meest eigenzinnige en creatieve verzinsels verfilmt hij duidelijk nog steeds het liefst zelf.

 

Net als zijn vorige films, wordt ook Men & Chicken doorspekt met een combinatie van slapstick en duistere humor en  bevolkt door absurde personages die in een surreële situatie terechtkomen. In dit geval twee broers die bij het overlijden van hun vader ontdekken dat hij hun biologische vader niet is en dat ze nog drie halfbroers hebben. Met heel wat vragen in het achterhoofd gaan ze op zoek naar hun biologische vader. Eens aangekomen op het eiland Ork, maken ze kennis met de bizarre inwoners en ontdekken ze een duister familiegeheim in het vervallen sanatorium waar hun vader en broers wonen, een prachtige en sfeervolle locatie trouwens.

Jensen presenteert ons een compleet dysfunctionele familie wiens verhaal wat weg heeft van een kruising tussen Psycho, The Texas Chain Saw Massacre en The Island of Doctor Moreau. Stevige horrorreferenties dus, maar ondanks een vleugje mysterie en waanzin naar het einde toe, zet Jensen vooral in op humor en drama. Met name de goed geschreven dialogen en de gortdroge manier waarop de absurde situaties worden geschetst zorgen voor de nodige hilariteit.

Een compleet dysfunctionele familie wiens verhaal wat weg heeft van een kruising tussen Psycho, The Texas Chain Saw Massacre en The Island of Doctor Moreau

Naar mate de film vordert, begin je ook echt mee te leven met de vijf broers. Dit ondanks al hun gebreken, hun vaak wansmakelijk gedrag en hun afzichtelijk voorkomen. De boodschap die de regisseur naar voor brengt, is er namelijk één die het belang en de kracht van familiebanden onderstreept. Door hier de aandacht op te vestigen weet hij sympathie op te roepen voor de boers en hun tragisch verleden.

Bovendien kon de regisseur rekenen op een uitstekende cast. Onder de broers zien we enkele getrouwen van Jensen, zijnde Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro  en de immer fantastische Mads Mikkelsen, hier haast onherkenbaar als de chronisch masturberende en naïeve broer Elias. De twee resterende broers worden gespeeld door David Dencik en Søren Malling, die zich net als de anderen helemaal lijken thuis te voelen in het vreemde maar fascinerende universum van Anders Thomas Jensen. 

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De twee broers ontdekken dat hun vader al enige tijd dood is en besluiten om samen met de andere drie het lijk na maanden te begraven. Wanneer Gabriel, de oudste broer, eindelijk de verboden kelder doorzoekt, ontdekt hij dat elke broer geboren is door het kunstmatige bevruchten van een vrouw met dierlijk sperma, genetisch verrijkt met het DNA van de vader. Ze besluiten om samen in het huis te blijven en de genetische experimenten verder te zetten, waarbij ze de resulterende kinderen opvoeden samen met de vrouwen die ze leerden kennen op het eiland.