The Fear of 13

Genre: documentaire | Duur: 1u36 | 2015 | Release: 4 Mei 2016 | Land: Groot-Brittannië | Regie: David Sington | Cast: Nick Yarris

Wanneer Nick Yarris zijn levensverhaal uit de doeken doet, zou je haast niet geloven dat deze man voor een levenslange gevangenisstraf veroordeeld werd. Na drieëntwintig jaar in de dodencel te hebben doorgebracht, vraagt hij niet om het uitstel van zijn executie, maar net om de versnelling ervan. Als enige man aan het woord, legt Nick uit wat hem dreef tot deze beslissing.

 

Ruim anderhalf uur richt regisseur David Sington zijn camera op Nick en laat hem zelf het woord voeren. Meteen valt op hoe welbespraakt en charismatisch deze persoon werkelijk is. Met zijn expressieve vertelstijl en zijn gevoel voor detail en ritme weet hij de kijker moeiteloos voor zich te winnen. Doordat we zodanig aan zijn lippen hangen, zou men bijna vergeten dat we voor het grootste deel van de film naar een talking head zitten te kijken.

The Fear of 13 is een krachtig portret dat lofwaardig is om zijn eenvoud.

Sington maakt optimaal gebruik van Nick’s temperamentvolle karakter. Met een zorgvuldig opgebouwde montage van sobere maar cruciale beelden, speelt de regisseur inventief in op de nuances van Nick’s verklaring. We krijgen een getuigenis te zien die blijk geeft van een bewonderenswaardige eerlijkheid. Nick omschrijft nauwgezet zijn leven in en uit de gevangenis en hoe hij dit allemaal ervoer, zonder zijn vele foute keuzes te verdoezelen.

Gaandeweg ontplooit zich een meeslepend verhaal van een man die door een combinatie van brute pech en onbeholpenheid van het juiste pad is afgedwaald. The Fear of 13 is een krachtig portret dat lofwaardig is om zijn eenvoud en nog dagenlang onder je huid blijft zitten.   

Bert Coppens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien