The Conjuring 2

Genre: Horror | Duur: 2u14 | 2016 | Release: 8 Juni 2016 | Land: VS | Regie: James Wan | Cast: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Madison Wolfe, Frances O'Connor, Simon McBurney, Franka Potente, Maria Doyle Kennedy

Er verschijnt geen horrorfilm met ietwat succes of we krijgen een obligate sequel voorgeschoteld, alsof dit het genre is waarin men het makkelijkst plots kan blijven bedenken. De makers van The Conjuring 2 zijn met dit vervolg echter duidelijk ook voor dezelfde kwaliteit gegaan. Buiten behoorlijk spannend en redelijk eng bij momenten, is dit immers een uitstekend gemaakte en dramatisch interessante griezelfilm.

 

De actie wordt dit keer verplaatst naar de Londense arbeiderswijk Enfield. Ed en Lorraine Warren, Amerikaanse onderzoekers van het paranormale, komen een gezin te hulp dat met onverklaarbare gebeurtenissen te kampen heeft. Maar eigenlijk wordt Lorraine zelf al opgejaagd door een demonische verschijning en vreest ze dat deze zaak haar man het leven kan kosten.

Dat The Conjuring 2 gebaseerd is op feiten, nemen we vanzelfsprekend met een flinke korrel zout, maar de plot zou wel degelijk een getrouwe weergave zijn van een waargebeurde zaak van de Warrrens, net zoals de vorige prent. Het effect daarvan is een zekere coherentie die in veel horrorfilms ontbreekt. Hoewel dit een wel erg lange film is, dragen de meeste scènes bij tot een dramatische uitdieping en een meeslepende vertelling.

De interessante acteurs weten dan ook allen behoorlijke inspanningen te doen om hun personages te ontwikkelen. De verzorgde sets zijn illustratief voor de precisie en de zorg voor het realiteitsgehalte waarmee deze prent in elkaar zit. Niet alleen ademen ze de tijdsgeest en culturele spirit van die tijd uit, ze zitten ook vol details die de aandachtige kijker tips geven.

Voldoende creepy, dramatisch onderbouwd en visueel interessant

Maar de kracht achter de film is regisseur James Wan. Na toch ook wel flink wat pulp gedraaid te hebben, zien we hem in The Conjuring 2 op zijn meest beheerst en virtuoos. Hij weet niet alleen perfect een creepy atmosfeer te creëren – met dank aan de knappe locatie – maar weet de film voortdurend visueel interessant te houden. De camera raast heerlijk door het huis maar staat ook vaak indringend stil. Sommige shots duren ook veel langer dan we gewend zijn in het genre. De scène waarin Warren de demon vragen stelt en de camera minutenlang stilstaat terwijl zich op de achtergrond iets onscherp manifesteert, is subliem beklemmend.

The Conjuring 2 biedt weinig nieuws. Slaande deuren, bewegend speelgoed, rondvliegend meubilair, … we weten intussen hoe families door kwade geesten gesard worden. Niettemin staat het haar op je armen enkele keren flink overeind. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iedereen overleeft de film. Lorraine en Ed vertrekken na vermoedens van opgezet spel. In de trein kruisen ze de opnames van de stem van demon, waaruit ze concluderen dat de demon precies wou dat ze vertrokken en de oude man enkel gebruikt wordt door een veel kwadere geest. Ze keren terug. Het noemen van de naam van de demon zou hem kunnen wegjagen. Lorraine herinnert zich dat ze in haar razernij letters gekrast heeft in haar Bijbel. De kijker heeft die letters ook al enkele keren zien passeren. Ze vormen de naam Valak. Het plan lukt.