The Shallows

Genre: Overlevingsthriller | Duur: 1u26 | 2016 | Release: 3 Augustus 2016 | Land: VS | Regie: Jaume Collet-Serra | Cast: Blake Lively

Aan onze kust hoef je gelukkig niet te vrezen voor haaien, maar voor Blake Lively in The Shallows is dat een ander paar mouwen.  In deze film speelt ze een surfster die het aan de stok krijgt met een grote witte haai en het beestje is niet van plan om zijn prooi zomaar te laten ontsnappen.

 

Nancy is een studente die wil gaan surfen aan een verborgen strand in Mexico waar jaren geleden haar overleden moeder surfte toen ze zwanger was. Het plezier is echter van korte duur want net wanneer ze haar laatste golf wil berijden wordt ze aangevallen door de haai. Gewond slaagt ze erin een rots te bereiken, maar ze is nog zo’n 200 meter verwijderd van het strand en de terugkeer naar het land zal een zware beproeving worden.

De opzet klinkt helaas spannender dan de film daadwerkelijk is. Regisseur Jaume Collet- Serra is nochtans groot geworden in het horror- en thrillergenre. Enkele scènes zijn gelukkig huiveringwekkend, zoals wanneer de haai voor het eerst aanvalt of wanneer Nancy haar been probeert te verzorgen. Maar voor een les in suspense en spanningsopbouw had de regisseur beter nog eens Jaws opgezet en voor overleven op het water All is Lost.

Echt huiveringwekkend wordt de strijd tussen surfster en haai nooit.

Naast een gebrekkige spanningsopbouw kan ook de de beperkte speelruimte als een pijnpunt aangeduid worden, gezien Nancy’s overlevingsstrijd zich voornamelijk afspeelt op een kleine rots. De vlucht naar een boei doet het hart wel sneller slaan bij de kijker, maar de finale strijd tussen Nancy en de haai die hierop volgt is dan weer zo overdreven dat elke geloofwaardigheid er moet aan geloven.  

Verder doen de hippe videoclipstijl en de manier waarop Lively’s lichaam suggestief in beeld gebracht wordt vermoeden dat vooral zij de aandachtstrekker is van de film, samen met de prachtige Australische locatie,  en niet zozeer het vervaarlijke roofdier. Al gaat onze goedkeuring vooral uit naar Steven Seagull, de meeuw die Nancy gezelschap houdt op de rots en voor een komische noot moet zorgen in de film.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nancy bereikt de boei en vind hier een signaalpistool waarmee ze op de haai schiet. In een razende bui begint het dier de boei te rammen. Wanneer de laatste ketting wordt losgerukt, gebruikt Nance deze om snel naar de bodem te dalen. De haai volgt haar en wordt doorboord door metalen buizen. Nancy wordt door een jongetje op het strand gevonden. Een jaar later gaat ze samen met haar zus surfen in Texas.