The Accountant

Genre: Actie/Drama | Duur: 2u08 | 2016 | Release: 2 November 2016 | Land: VS | Regie: Gavin O'Connor | Cast: Ben Affleck, Anna Kendrick, Jon Bernthal, John Lithgow, J.K. Simmons, Jeffrey Tambor, Cynthia Addai-Robinson

Dat de precisie en concentratie van een expert-boekhouder hem ook bijzonder geschikt zouden maken als meedogenloze killer, is een hypothese die alleen in Hollywood kan werken. In The Accountant wordt deze onwaarschijnlijke premisse vaardig uitgewerkt tot een vlot wegkijkende actiethriller.

 

Want dit is Hollywood op zijn puurst: entertainend, ongecompliceerd en hapklaar. Het wedervaren van de als autistisch gediagnosticeerde cijferaar die volgens zijn eigen morele code slechteriken elimineert is dan tegelijk ook wel weinig subtiel, goedkoop en ongenuanceerd. Maar niettemin is dit het soort makkelijk verteerbare cinema dat we nu en dan allemaal gewoonweg nodig hebben. Regisseur Gavin O’Connor stelt zich bescheiden maar doelgericht op.

Ben Affleck is misschien niet bepaald het geeky type maar weet de emotieloze efficiëntie van het hoofdpersonage prima te etaleren. In de bijrollen zien we genietbare acteurs als John Lithgow, J.K. Simmons en Anna Kendrick hun personage net voldoende aandikken om ze boven het functionele te laten uitkomen.

Hollywood op zijn puurst: entertainend, ongecompliceerd en hapklaar.

De degelijke formule doet zijn werk, hoewel The Accountant finaal wel in middelmatigheid verzandt – de obligate shoot-out is weinig interessant.  Alle losse eindjes worden echter mooi aan elkaar geknoopt en we krijgen we zelfs nog een onverwachte onthulling. Zo kunnen we er nog wel een paar aan, al mag het best een stuk bondiger. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bad guy die door Lamar Black werd ingehuurd om de boekhouder uit te schakelen (en vervolgens als bescherming tegen de boekhouder), blijkt de broer te zijn van Christian Wolff. De twee zijn blij elkaar terug te zien en vermoorden elkaar dus niet. Wolff brengt wel Lamar om het leven want hij wil altijd afmaken waar hij aan begint.