Love & Friendship

Genre: Komedie | Duur: 1u32 | 2016 | Release: 29 Juni 2016 | Land: Ierland, Nederland | Regie: Whit Stillman | Cast: Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel, Stephen Fry, Morfydd Clark

"We wonen niet, we verblijven", zo vat de vileine weduwe Lady Susan de precaire situatie samen aan haar dochter. We bevinden ons in het Engeland van eind 18e eeuw en als één van beide vrouwen niet snel een echtgenoot met geld aan de haak slaat, dreigt hun comfortabele leventje aan zijn einde te komen.

 

Deze spitsvondige zedenkomedie is gebaseerd op een roman van Jane Austen en is dan ook in de eerste plaats een sociale satire, die echter zodanig opgevat is als een blijspel dat je er ook de hand van Oscar Wilde in zou kunnen herkennen. De personages, voornamelijk verveelde aristocraten, roddelen en manipuleren, zich intussen vermoeiend in smalltalk, niet gespeend van enige kennis van zaken ."Facts are such horrid things", klinkt het excuus dan nonchalant.

De Amerikaanse scenarist en cineast Whit Stillman is zelf eigenlijk ook de bedenker van zulke comedy-of-manners. Zijn drieluik Metropolitan (1990), Barcelona (1994) en The Last Days of Disco (1998) vormen min of meer een hedendaagse ironische kijk op geprivilegieerde levens. Daarna volgde 13 jaar stilte, maar in 2011 verscheen dan Damsels in Distress, een charmante droge komedie met Greta Gerwig. Met Love & Friendship is de man dan nu eindelijk aan zijn vijfde film toe. Thematisch beslist in de lijn van zijn vorig werk, maar het resultaat mag wel meer gebald en effectief genoemd worden dan wat we gewend zijn.

Genoeglijke zedenkomedie met Kate Beckinsale in topform.

Wie sowieso al smult van kostuumdrama’s met bijhorend sociaal gestuntel, vind in Love & Friendship helemaal zijn ding. Vrees echter niet als je het romantisch gekibbel uit Pride & Prejudice of Sense & Sensibilty maar niets vindt. Er is in deze amusante prent immers nergens sprake van liefde, maar des te meer van pragmatisme. Neem de titel dus geenszins serieus. Stillman zet de personages heerlijk te kijk, maar zelfs dat krijgt hen niet klein. Kate Beckinsale was zelden beter dan als de sluwe, charismatische lady Susan die elke tegenslag countert met een nieuwe zet.

Love & Friendship, dat ondanks zijn bescheiden budget, ook het Engeland van die tijd genoeglijk in beeld brengt, is een kleine triomf van een filmmaker die weliswaar een beperkt speelveld hanteert, maar er des te beter in wordt. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lady Susan zorgt dat haar dochter met DeCourcy kan trouwen. Zelf slaat ze James Martin aan de haak, van wie ze zogezegd zwanger is. De vader is echter wellicht Lord Manwaring.