American Pastoral

Genre: Drama | Duur: 1u48 | 2016 | Release: 28 December 2016 | Land: VS | Regie: Ewan McGregor | Cast: Ewan McGregor, Jennifer Connelly, Dakota Fanning, Peter Riegert, David Strathairn, Molly Parker, Samantha Mathis

Ook zonder de gelijknamige roman gelezen te hebben, wordt snel duidelijk dat American Pastoral als boekverfilming niet bepaald een groot succes is. Het is immers onwaarschijnlijk dat een boek dat tot het beste van de hedendaagse Amerikaanse literatuur behoort en zelfs de Pullitzerprijs won, zo flets en oppervlakkig zijn thema’s exploreert als dat in deze filmversie het geval is.

 

Mogelijk heeft Ewan McGregor zich met zijn regiedebuut dan ook wat vertild. American Pastoral, dat gretig maar ook nostalgisch focust op de barsten in de Amerikaanse droom door een schijnbaar perfect gezin in het ongeluk te laten storten, zindert  van grootse opvattingen en ideeën. De plot van de verfilming weet enkel de vormelijke kern daarvan te beslaan, waarbij betekenis en impact verloren gaan

We krijgen dus onderhoudende gezinstaferelen te zien waarin degelijke maar nooit echt tot leven komende personages worstelen met sociale omwentelingen als gevolg van politieke en maatschappelijke onstabiliteit. Ewan McGregor, die zichzelf als hoofdpersonage Levov heeft gecast, lijkt niet te weten wat aan te vangen met deze figuur. Hij lijkt ook te jong en te modern en etaleert een verwarring en naïviteit die verborgen horen te zitten onder een voldaan, welstellend uiterlijk. Jennifer Connelly – wat  blijft ze ravissant – slaagt er evenmin in haar personage consequent te laten overkomen. Dakota Fanning weet als dochter Merry indruk te maken, al is ook haar rol onvoldoende uitgewerkt. 

Vlakke boekverfilming die zijn thema's onvoldoende weet te exploreren.

American Pastoral kabbelt hoogstens degelijk verder als een familiedrama dat echter nergens het allegorische van de roman weet uit te beelden. Het gebrek aan gelaagdheid en de povere link met de historische context, laten deze prent verzanden op een niet bijster interessante vertelling.

Weinig acteurs hebben met zo’n indrukwekkende lijst van sterke filmmakers gewerkt. McGregor blijkt echter weinig geleerd te hebben van Ridley Scott, Danny Boyle, Tim Burton, Baz Luhrman, Steven Soderbergh, Todd Haynes, Woody Allen of Roman Polanski en stelt dus teleur in zijn creatieve aanpak door te braaf en te vlak met het bronmateriaal om te gaan. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien