Dode Hoek

Genre: Thriller | Duur: 1u45 | 2017 | Release: 25 Januari 2017 | Land: België | Regie: Nabil Ben Yadir | Cast: Peter Van den Begin, Ruth Becquart, Soufiane Chilah, Jan Decleir, Bert Haelvoet, Jurgen Delnaet, David Murgia

In het wat willekeurig getitelde Dode Hoek maken we kennis met de rechtse Jan Verbeeck, die zijn ontslag als politiecommissaris aankondigt om de overstap naar de politiek te maken. Hij wil nog een laatste grote vis binnenhalen en valt een drugspand binnen in Charleroi. De operatie draait echter uit op een mislukking en zet bovendien een reeks gebeurtenissen in gang die gaandeweg een strop rond de hals van de protagonist vormen.

 

Nabil Ben Yadir (Les Barons) weet wat aan te vangen met dit materiaal. Dode Hoek is vaardig in beeld gebracht en kundig verteld. De cineast heeft met DOP Robrecht Heyvaert (Black, D’Ardennen) dan ook een talent in huis dat de film van een sfeervolle look voorziet. De camera kiest regelmatig voor interessante perspectieven die bijdragen aan de visuele allure.

Deze politiethriller steunt verder op een degelijke plot, zij het dat de psychologische uitdieping niet de hele tijd even bevredigend is. De verteltoon is realistisch, maar bedient zich ook van de eigenheden van het genre. Daardoor is het zoeken naar een evenwicht tussen karaktergedreven narratief en op actie steunende ontwikkelingen.

Solide politiethriller zonder weerhaakjes.

De prima cast, onder leiding van een immer gedreven Peter van den Begin, zorgt voor voldoende betrokkenheid van de kijker. Na King of the Belgians en Everybody Happy toont hij zich alweer van een heel andere kant.

De finale mist uiteindelijk enige intensiteit en de link die Ben Yadir legt met het actuele tijdperk waarin politici scoren door angst en haat te zaaien, komt wat futloos over. Deze solide film zal in het Belgische filmlandschap weinig teweeg brengen maar is niettemin uw aandacht waard. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dries wil de verrader doden, maar Jan bekent dat het zijn zoon is en stelt dat hij wil dat hij met rust gelaten wordt. Dries kan niet verkroppen dat zijn surrogaatvader hem laat vallen en vermoordt Verbeeck tijdens zijn speech.