Oscarkoorts!

Vannacht worden voor de 89e keer de Oscars uitgereikt. Wie maakt kans op een beeldje in de belangrijkste categoriën?

BESTE FILM

Kutfilm denkt - net als iedereen - dat La La Land zal winnen. Een piekfijn filmpje maar de fragiele emoties van Moonlight verdienen wat ons betreft die Oscar. Met Lion, Hacksaw Ridge en Hidden Figures hebben we minstens drie overroepen films op het lijstje staan die opnieuw illustreren dat die uitbreiding destijds naar meer dan 5 genomineerde films, enkel de verkeerde films ten goede komt.

BESTE REGIE

Chazelle krijgt wellicht die prijs maar Lonergan en Jenkins tonen zich van hun puurste en gevoeligste kant en zouden daar eigenlijk allebei voor beloond mogen worden. En wat doet Mel Gibson hier? 

BESTE ACTEUR

Een aardige lijst, maar Garfield heeft al meer genuanceerdere vertolkingen neergezet dan deze. Fijn om Mortensen gewaardeerd te zien worden voor het heel aardige Captain Fantastic. Affleck komt ijzersterk uit de hoek maar de Academy is gek op Washington. 

BESTE ACTRICE

Emma Stone zal wellicht winnen, hoewel ze in La La Land toch vooral het materiaal dient. Portman was immens goed, Huppert gaf een masterclass acteren weg en Streep staat er enkel bij omdat ze er vrijwel altijd bij is. 

BESTE ACTEUR IN EEN BIJROL

Er wordt voorspel dat de Oscar naar Ali gaat, die een wel heel kleine rol heeft in Moonlight en er echt wel sterkere vertolkingen in die film zaten. Hedges is een revelatie en Shannon verdient voor zowat de helft van zijn rollen een Oscar. 

BESTE ACTRICE IN EEN BIJROL

Spencer en Kidman spelen te voor de hand liggende rollen in middelmatige films. Williams is imponerend in een heel subtiele rol, terwijl Harris terecht en als enige van deze groep voor het eerst beloond wordt met een nominatie. Davis is momenteel de publiekslieveling en het valt aan te nemen dat zij wint. 

BESTE BUITENLANDSE FILM

  •  *A Man Called Ove (Hannes Holm, Zweden)
  • *The Salesman (Ashgar Farhadi - Iran)
  • *Tanna (Martin Butler & Bentley Dean, Australië)
  • *Toni Erdmann (Maren Ade, Duitsland)
  • *Land of Mine (Martin Zandvliet, Denemarken)

 

 

Sven De Schutter