The Girl with all the Gifts

Genre: Horror | Duur: 1u51 | 2016 | Release: 4 April 2017 | Land: | Regie: Colm McCarthy | Cast: Paddy Considine, Gemma Arterton, Glenn Close, Sennia Nanua

De zombiefilm The Girl with all the Gifts kreeg de eer om het BIFFF 2017 te openen. Deze film is een adaptatie van de roman van M.R. Carey. Hoewel het verhaal een originele draai probeert te geven aan het genre, zullen fans van de videogame The Last of Us heel wat elementen herkennen.

 

Het begin van de film is wel opvallend fascinerend. We zien hoe een groep kinderen op een militaire basis in een streng regime les krijgen, waarbij ze ook nog eens in een rolstoel vastgebonden zitten. We leren al snel dat deze kinderen geïnfecteerd zijn. Wanneer de basis overrompeld wordt door zombies - hier Hungries genoemd - kan een kleine groep ontsnappen. Hierbij zit de kleine Melanie die mogelijks de sleutel vormt tot een vaccinatiemiddel.

Eens de groep onderweg is naar een andere basis, bevinden we ons in de meer traditionele vaarwateren van het genre. Gelukkig legt de film meer het accent op de relaties tussen de personages dan de actie, al zijn er wel enkele spannende en actievolle scènes. In dit gedeelte van de film blijkt ook het verhaal wat licht uit te vallen en is het soms worstelen doorheen de scènes waar er in wezen bitter weinig gebeurt.

Naar het einde toe herpakt de film zich gelukkig wel met een vreemd Lord of the Flies-moment en een verrassend, maar rap afgehandeld einde dat wringt met de rest van de prent. Eigenlijk sluit de film op zijn sterkst af met de voorlaatste scène, hoewel het verloop van de roman gevolgd wordt. 

Zombiefilm met het accent op de relaties tussen de personages in plaats van de actie

Verder brengt deze kleinschalige film het er redelijk goed vanaf. De makers wisten enkele grote namen te strikken waaronder Glenn Close, Paddy Considine en Gemma Arterton, al wordt deze casting niet ten volle benut. De buitenscènes werden gefilmd in Tsjernobyl waardoor de film een doeltreffend post-Apocalyptisch sfeertje krijgt. De muziek geeft de film een passend buitenaards sfeertje, maar mocht wel wat meer op de achtergrond blijven. De speciale effecten ten slotte zijn ondanks het kleine budget ook overtuigend en kunnen zich gerust meten met die van de grotere Hollywood producties.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien