Tunnel

Genre: Drama, thriller | Duur: 2u06 | 2016 | Release: 1 Januari 2017 | Land: Zuid-Korea | Regie: Seong-hun Kim | Cast: Jung-woo Ha, Dal-su Oh

Tunnel is de nieuwste film van A Hard Day-regisseur Seong-hun Kim. Deze keer waagt hij zich aan een heuse rampenfilm waarbij een man komt van te zitten in een ingestorte tunnel. Een grootschalige reddingsactie wordt op poten gezet om hem te bevrijden. Maar tot dan moet Jung-soo overleven met twee kleine flesjes water en een verjaardagstaart.

De typische rampenfilm gaat vaak hand in hand met spektakel en vernieling, maar Kim legt de nadruk eerder op de betrokken personages. Zo volgen we niet enkel Jung-soo maar ook zijn vrouw Se-hyun en de leider van de reddingsactie Dae-kyoung. Zij vormen het emotionele zwaartepunt van de film en dit zijn personages waar je echt om geeft. Al is de rol van Se-hyun ietwat onderontwikkeld. Er zijn enkele scènes die potentieel hebben om haar ervaring van het gebeuren verder uit te diepen, maar de film blijft hier te oppervlakkig.

Naast een emotionele tour-de-force, is Tunnel vaak ook een nagelbijter. De race tegen de tijd om Jung-soo te bevrijden zorgt voor enkele momenten waarbij je op het puntje van je stoel gaat zitten. Verder laat regisseur Kim ook veel ruimte voor humor. Veel van de humoristische situaties ontstaan trouwens door de satirische toon van de film tegenover de bemoeizucht van de media en de corruptie en mediageilheid van de overheidsinstanties.Deze maatschappijkritiek geeft de film een interessant bijkomend laagje.

Rampenfilm met een goede portie emotie en maatschappijkritiek

Verder weet Kim de film visueel bijzonder aantrekkelijk te maken. Zelfs al speelt het grootste deel van het verhaal zich af in de besloten ruimte van de ingestorte tunnel. Kim weet het claustrofobische gevoel goed over te brengen naar de kijker. Bovendien zorgt het gebruik van zaklampen, smartphones en autolampen voor een knappe belichting en zo voor stijlvolle en artistieke shots.

Maar hoewel de film een emotionele wervelwind is en sfeervol is, speelt de lange speelduur wel wat parten. Mits wat inkorten zou het ritme net wat strakker geweest zijn en de verhaalontwikkeling minder licht uitvallen. Bovendien wordt de hoeveelheid tegenslag en het aanslepende karakter van de reddingsactie wat ongeloofwaardig. Als je helemaal in het verhaal zit, dan kan dit minder storend zijn. Maar het kan de beleving van de film ietwat hinderen. 

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien